Схемата, по която петролното ембарго на ЕС срещу Русия ще бъде заобикаляно, вече е известна на експертите. Това стана ясно от участието на Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в сутрешния блок на БНТ.

"Става въпрос за различни видове смеси, от които руският петрол представлява около 49% в крайна сметка от това, което се рафинира от всяка една рафинерия в Европа. Само че не се казва руски петрол, не се казва Уралс, а се казва смес Мохито или латвийска смес, или Казахстански бленд. Това ще бъде начинът, по който според мен ще се заобикалят санкциите на Европейския съюз", обясни Светослав Бенчев.

Той коментира и дългоочакваната отстъпка при зареждане на гориво. По-голямата част от бензиностанциите предлагат намалението от събота. 

"Моите лични наблюдения в рамките на два дни са, че и доста независими бензиностанции се включват в нея", каза Бенчев.

Той добави, че кампанията ще продължи най-много шест месеца, като се предвижда да се поставят информационни табели на бензиностанциите, които да индикират дали се предлага отстъпката.

Отстъпката е пожелателна и според Светослав Бенчев това е по-добрият вариант.

"Не се налагат никакви промени в електронната система с фискална памет. Няма я тази тежка работа, която беше предвидена, да се взима личната карта на човека, да се въвеждат имената, ЕГН. Сега това, което трябва да се прави, е да се показва талонът на колата. Касиерът вижда дали това е същия автомобил и записва номера на колата в разширения фискален бон. В крайна сметка нещата се изчистиха", разясни Бенчев.

По думите му има друг проблем, а именно, че доларът продължава да поскъпва. Само в рамките на миналата седмица е поскъпнал с около 10 стотинки, което ще убие намалението на котировките на петрола и готовите продукти, които ние купуваме в долари.

"Ако тази тенденция продължи надолу, ще има намаление на цените, но сега важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и ги остави на тези нива на които ги виждаме", коментира Бенчев.

По данни към 5 юли България продължава да е с най-ниските цени на горивата в ЕС.

"Нищо по-различно не се се случва от това, което става в останалата част на Европа. И в България, успяваме да задържим добри цени, надяваме се да продължим да го правим. Можем да се доволни от това, което се случва, наистина ситуацията ни е добра с цените на горивата" каза още Бенчев.