Ако сложим таван на цените по бензиностанциите, най-вероятният изход ще е дефицит и опашки, каза по БНР Владислав Панев от "Демократична България". Думите му са във връзка с предложението на ГЕРБ за горен праг на цените на дребно на горивата.

Скептицизма си Панев аргументира с неизвестността откъде ще дойдат парите за подобно намаление (изкуствено задържане) на цените.

Депутатът напомни, че от ДБ предлагат допълнително облагане на вноса на руски петрол, "който влиза в "Лукойл", в размер на разликата между цената на руския петрол и този на международните пазари, така че да се изравнят цените между двете и разликата да влиза в държавния бюджет, а не в "Лукойл"".

Важно е мярката да влезе в сила, отбеляза Владислав Панев. Според него цените по бензиностанциите, особено с отстъпката от 0,25 лева, ще паднат под 3.00 лева за месец-два.

Допълнително обмитяване на петрола от Русия е мярка, която от месеци се обсъжда в ЕС и САЩ. Мярката е възможна за страните, които получиха по-дълги преходни периоди за отказ от руския петрол, като Унгария, Словакия, Австрия, България.  

Преди месец пред bTV бившият енергиен министър и настоящ кмет на район "Сердика", представител на ДБ, Трайчо Трайков каза, че подобен данък (такса) или мито може да е "горе-долу равен на отстъпката, и така за рафинерията ще отпадне стимулът да купува евино (руския петрол), а да продава скъпо (на изхода)". "По този начин ще бъде без значение дали рафинерията работи с руски или с друг петрол, тъй като, ако е руски, това мито ще изравнява цените на двата вида петрол."

Планът в Словакия например предвижда налагане на 30% такса върху разликата между цената на руския петрол и на другите сортове петрол.

Забрана или допълнително мито

Експерти от месеци коментират, че вместо да опитва да налага забрана за вноса на руския петрол, ЕС може да приложи нови мита и такси. Очакванията са, че подобен ход ще принуди Москва да намали цената на суровината си, за да бъде конкурентна на пазара. При това положение обаче ще намалеят и печалбите, а съответно и приходите в руския бюджет.

Но тази мярка може да доведе до повишаването на цените на горивата, тоест да бъде платена директно от потребителите, а не от Русия, писа неотдавна Ройтерс, на базата на предупреждение от мозъчния тръст Bruegel, базиран в Брюксел. Но и всички останали мерки за ограничаване на вноса на руския петрол ще имат подклаждащ инфлацията ефект.