Руският президент Владимир Путин нареди правителството, Банката на Русия (Централната банка) и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне на плащанията за газ с неприятелски страни в рубли до 31 март, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от Газета.ру.

Правителството получи инструкция да промени съществуващите договори "при запазване на обема на доставките, цените и принципите на ценообразуване". Също така на кабинета и Централната банка беше възложено да осигурят възможността за извършване на плащания, включително закупуване на руски рубли от купувачи на природен газ на вътрешния валутен пазар.

Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, отбеляза в коментар на решението на президента, че това е сложен процес и че правителството, Централната банка и "Газпром" в момента работят по въпроса как да стане това. На въпрос за възможния отказ на европейските партньори да плащат за газ в рубли, Песков отговори, че Москва ще реши проблемите, когато възникнат (вероятно има предвид във всеки конкретен случай - б.р.), но няма да доставя газ безплатно.

С изпълнението на президентската заповед бяха натоварени премиерът Михаил Мишустин, ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина и ръководителят на 'Газпром" Алексей Милер. 

На 23 март Владимир Путин по време на среща с правителството обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за европейските страни и САЩ скоро ще бъде конвертирана в рубли.

Редица страни заявиха, че за тях не е проблем да плащат за руски газ в рубли, по-специално Молдова и България. Други, като Австрия и Германия, възразиха, като се позоваха на условията на съществуващите договори, отбеляза руското издание.

Междувременно депутатът от Държавната дума Оксана Дмитриева заяви, че Русия е готова да продаде на т.нар. неприятелски страни това, от което имат нужда, като газ, петрол, титан или никел, при условие, че ще продадат това, от което Русия има нужда - на бартерна основа.