Двете валути, които напоследък постоянно привличат вниманието на търговците, руската рубла и турската лира, заемат днес разнопосочен пазарен тренд спрямо американския долар.

Щатският долар се обезценява с 0.45% до 90.0350 руски рубли за един долар на международните валутни пазари, като руската валута се движи около границата от 90 за долар, но оставайки близо до 16-месечното дъно от 91.7 рубли. Руската валута се търгува доста под средните нива преди инвазията на Русия в Украйна на фона на ниското търсене на руски износ, въпреки строгия капиталов контрол и ястребовите сигнали от Централната банка на Русия.

Нови данни от Министерството на финансите в Москва показаха, че приходите от петрол и газ за руската държава са спаднали с 47% спрямо първото полугодие на миналата година до 3.38 трилиона рубли през първата половина на настоящата годината, тъй като енергийното ембарго от Запада и забавящата се китайска икономика намалиха търсенето на руски петрол и газ. Това принуди министерството да продаде чуждестранна валута на стойност 39.4 милиарда рубли, за да предотврати по-нататъшно отслабване на рублата.

Освен това на междубанковия пазар в руската столица към 10:00 българско време, въз основа на информация, предоставена от банки и обменни бюра в руската столица, средният курс купува/продава на долара е 87.07/91.55 рубли за долар. В сравнение с предходния ден средният курс на покупка падна с 85 копейки, а средният курс на продажба се понижи със 106 копейки.

В същото време турската лира продължава низходящия си тренд, като се обезценява с 0.12% до 26.9536 турски лири за един американски долар. Обезценяването на турската валута под рекордните 27 лири се дължи най-вече на решението на централната банка на Турция да повиши по-малко от очакваното увеличение на лихвения процент за втори пореден път.

Централната банка увеличи разходите по заеми с 250 базисни пункта до 17.5%, докато пазарите очакваха двойно по-високо увеличение от 500 базисни пункта. През юни банката в Анкара повиши лихвите до 15%, отбелязвайки обрат от предишната си ултраразхлабена и неортодоксална парична политика, въпреки че този ход не отговори на очакванията на пазара за по-висок лихвен процент от 21%. Повечето инвеститори в момента залагат на това, че лихвените проценти ще достигнат 25% до края на годината. Нивото на инфлация в Турция спадна до 38.21% през юни, но се очаква да нарасне допълнително на фона на падащата лира и повишаването на данъците.

Еврото се повиши с 0.12% до 1.1077 долара спрямо 1.1064 долара при затварянето на предишната сесия в понеделник. Паундът нарасна с 0.21% до 1.2856 долара от 1.2829 долара в понеделник, въпреки това британската валута остава далеч от 15-месечния връх от 1.3142 долара, достигнат на 14 юли. Стойността на долара спрямо йената спадна с 0.07% до 141.38 йени спрямо 141.48 йени в края на последната сесия в понеделник, достигайки най-слабите си нива от две седмици.

Доларът се обезценява и спрямо юана с 0.6% до 7.1447 юана. Според агенция Синхуа, членовете на Политбюро на Комунистическата партия на Китай по време на среща, проведена в понеделник, отбелязаха необходимостта от активно разширяване на вътрешното търсене и увеличаване на доходите на населението. "Необходимо е да се увеличи търсенето на автомобили, електроника и мебели, както и да се подпомогне потреблението на услуги в сферата на спорта, развлечението и културния туризъм", се казва в съобщението.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3eNews