Финансовото министерство в Москва планира да намали данъчната отстъпка при износа на суров петрол от страната от 25 долара на барел на 20 долара. Това обяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов пред руското издание "Аргументи и факти", цитиран от Ройтерс и БТА.

Западните санкции срещу Русия, въведени поради нейната агресия срещу Украйна, принудиха управляващите в Москва да променят начина на облагане на продажбите на петрол, посочва Ройтерс.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа през февруари указ, с който беше въведена данъчна отстъпка при продажбата на петрола сорт Уралс (Urals), който съставлява по-голямата част от руския нефт.

"В момента данъчната отстъпка (при износа на руски петрол - бел.ред.) e 25 долара за барел спрямо цената на петрола сорт Брент (Brent). Планираме да намалим тази отстъпка до 20 долара за барел. Обмисляме и други мерки, за да подобрим определянето на данъчните и акцизни ставки при износа на петрол", заявява Силуанов в интервюто за "Аргументи и факти".

Той посочва, че при средна цена от 80 долара на барел петрол тип Брент на международните пазари и при данъчна отстъпка от 20 долара върху нефта, който Русия изнася, то той ще струва средно по 60 долара за барел. Ако бъдат изпълнени тези условия, приходите на Русия от продажбата на петрол и природен газ ще достигнат 8 трилиона рубли (88,76 милиарда долара) през 2023 г., изчислява руският финансов министър.

Постъпленията от нефт и природен газ на Русия, които са изключително важни за бюджета на страната, през първите 6 месеца на 2023 г. намаляват с 47 на сто на годишна основа на фона на по-ниските експортни цени на петрола тип Уралс и на спада при износа на руско синьо гориво, отбелязва Ройтерс.

Антон Силуанов посочва пред "Аргументи и факти", че в края на тази година бюджетният дефицит на Русия "ще бъде около 2 - 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт" на страната.

Руският министър на финансите разкрива, че валутните резерви на Москва са деноминирани основно в китайски юани и в злато.

Руското бюджетно правило

Приходите от нефт и газ в бюджета се формират главно от приходите от износ от продажбата на нефт, газ и нефтопродукти. За тяхното отчитане беше създаден специален режим, тъй като тези доходи имат конюнктурен характер, силно зависими от цените на световния пазар. Когато цените са високи, държавата получава много приходи, а когато са паднали - малко. Във федералния бюджет делът на приходите от петрол и газ е около една трета, преди това беше над 40%. Оттук и влиянието на външната конюнктура върху бюджета, обяснява Силуанов.

Въвеждането на бюджетно правило беше необходимо, за да не позволи да ни налегне заблудата, когато идват свръхпечалби от износ. Цените на петрола се покачиха, парите дойдоха и сякаш можеше да харчим повече. И тогава, когато цените паднат - ни полива студен душ - какво да правим с натрупаните задължения? Бюджетният дефицит расте и ще се наложи съкращаване на разходите през бюджетната година.

Така установихме бюджетно правило, което определя максималния размер на приходите от нефт и газ, които могат да бъдат отделени за бюджетни разходи. Този таван първоначално беше определен на 40 долара за барел и всичко над него отиваше във Фонда за национално благосъстояние (ФНБ). Правилото включваше индексиране на границата, така че цената през 2022 г. беше 44 долара за барел петрол.

И когато цената на петрола падна, ФНБ подпомогна финансирането на разходите. Това е добре работещ механизъм, заявява Силуанов.

Между другото, отбелязва министърът, този механизъм влияе върху колебанията на обменния курс, като ги изглажда. Високите цени на петрола означават по-голямо предлагане на чуждестранна валута на пазара и обменният курс на рублата веднага се засили. Обратно, веднага щом цените паднаха, рублата девалвира. И ако нямаше бюджетно правило, тогава такова колебание щеше да е постоянно.

Сега ситуацията се промени. Бюджетното правило е облекчено. Ние изчисляваме прекъсването през 2023 г. не от цената на петрола, а от приходите от петрол и газ - 8,9 трилиона рубли приходи от петрол и газ (от които 900 милиарда рубли са изпратени във ФНБ).

Всичко, което получим над 8 трилиона приходи от петрол и газ, ще изпратим във ФНБ. Ако по месечните постъпления видим, че доходите изостават, парите от Националния фонд се насочват за разходи. Така принципът на действие на бюджетното правило е спазен.

На въпрос от каква цена на петрола се нуждае Русия Силуанов отговаря: "Колкото по-висока, толкова по-добре". И продължава: "Но сериозно, необходима е предвидимост, резките колебания вредят на пазара. Затова Русия си сътрудничи със страните от ОПЕК. За изчисляване на данъците използваме цената на марката Urals, изчислена или от котировки, или от цената на марката Brent с отстъпка".