Русия и други държави ще участват на среща на върха Русия - Африка тази седмица, за да обсъдят износа на руско зърно и торове. Това обяви пред държавната агенция РИА Новости руският посланик за специални поръчения Олег Озеров, цитиран от Ройтерс и БТА.

От началото на войната в Украйна руският износ на зърно расте, но този на торове рязко пада.

Русия се оттегли в последния ден (миналия понеделник, 17 юли) на продължилата година черноморска зърнена сделка, по силата на която се осигуряваше безопасен износ на украинско зърно от пристанища в Черно море. Москва обяви, че нейните условия за продължаване на споразумението са били пренебрегнати.

След като излезе от сделката, Русия започна да атакува украинските пристанища на Черно море и река Дунав, а цените на пшеницата и царевицата на световните пазари скочиха. В момента 2 милиона тона зърно месечно се изнасяни през дунавските украински пристанища, а останалите - с камиони и влакове по суша, каза вчера шефът на Украинската зърнена асоциация Микола Горбачов.

Русия предупреди, че ще приема за вражески и носещи оръжие а Украйна корабите, прекосяващи определени части от Черно море. Същевременно Украйна обяви, че корабите, които плават към руските черноморски пристанища, ще се считат за носещи военни товари с всички свързани рискове.

Втората среща на върха Русия - Африка ще се състои в Санкт Петербург от 27 до 29 юли на фона на надпреварата между Русия и Запада за влияние в Африка.

"Създаването на логистични коридори и центрове - не само за храни и торове, но и за други стоки, които Руската федерация произвежда - ще бъде една от обсъжданите теми", каза Озеров.

"По мое виждане идеята за такива логистични коридори и зърнени хъбове е обещаваща и осъществима", добави той.

Сключената с посредничеството на ООН зърнена сделка позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната, за да бъде облекчена глобалната продоволствена криза. Тази седмица президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва може да замести украинското зърно, като търгува безмитно.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да се върне в черноморската зърнена сделка.

"Случващото се е особено унищожително за страните, които изпитват проблеми при изхранването на жителите си", посочи Гутериш.

Днес обаче заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин каза, че преговори за продължаване на зърнената сделка в момента не се водят. Той каза това в кулоарите на среща на ООН в Рим, посветена на продоволствените въпроси.

"В момента няма преговори за възобновяване на зърнената сделка. Нашата позиция е ясно изразена. След 17 юли черноморската инициатива не бе възобновена. Ние възразихме срещу това. Възразихме с оглед на опита по прилагане на истанбулските споразумения, който се натрупа за една година", изтъкна руският представител, цитиран от ТАСС.