Американският министър на финансите Джанет Йелън каза, че "няма търпение" да започне да работи с Китай в сфери от взаимен интерес, които включват и преструктурирането на дълговете на по-бедните страни, както и че международните банки за развитие трябва да се реформират, преди да може се помисли за увеличаване на капиталите им, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Тя заяви това на пресконференция преди срещата на министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-20 в Индия.

Йелън посочи, че визитата ѝ в Пекин миналата седмица е помогнала за поставянето на отношенията между САЩ и Китай върху "по-сигурна основа" и че двете най-големи икономики са задължени към света "да си сътрудничат в сферите от взаимен интерес".

"Има много работа за вършене. Но вярвам, че това пътуване беше важно начало. Нямам търпение да започна да надграждам основата, която поставихме в Пекин", каза Йелън.

Американският министър предупреди, че Вашингтон ще продължи да спира достъпа на Русия до военното оборудване и технологиите, от които се нуждае за инвазията ѝ в Украйна.

"Една от ключовите ни цели тази година е да се противопоставим на усилията на Русия да избегне нашите санкции", подчерта Йелън.

Министърът изтъкна, че на срещата на Г-20 в Гандинагар ще продължи да настоява за "пълно и навременно участие на всички двустранни официални кредитори в преструктурирането на дългове".

Йелън посочи, че е обсъдила преструктурирането на дълга на Замбия с китайските си колеги и въпреки че преговорите са отнели твърде много време, различията са били преодолени.

"Трябва да прилагаме общите принципи, за които се договорихме в случая със Замбия, и по отношение на други страни, вместо всеки път да започваме от нулата. И трябва да действаме по-бързо", подчерта Йелън.

Американската министърка изрази надежда, че работата по дълговете на Шри Ланка и Гана ще бъде финализирана бързо, за да може Международният валутен фонд (МВФ) тази есен да пристъпи към първоначални прегледи на кредитните програми.