Украинската централна банка оповести решението си да национализирана една от големите търговски банки - Сенс банк - заради собствеността, която имат в нея руски олигарси. От днес банката ще бъде управлявана от квестори под особен надзор до приключване на процеса на придобиване от държавата, предаде БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски призова правителството си да контролира стриктно разходите по време на война - призив, който доведе до това министърът на културата, привърженик на няколко високопоставени и скъпи проекта, да предложи оставката си.

Управителят на Украинската централна банка Андрий Пишний заяви на пресконференция, че на правителството са изпратени параметри за участие в процеса на национализиране, така че да не бъдат засегнати клиентите.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски отбеляза хода на централната банка:

"Редно е сега правителството да разгледа незабавно направените предложения по отношение на тази финансова институция и да ги подкрепи! В интерес на вложителите, в името на финансовата стабилност и заради елементарната справедливост".

"Сенс банк" Банката пусна съобщение до своите клиенти, в което заяви, че по време на временната администрация ще работи както обикновено. По-специално извършването на плащания и получаването на средства на банкомати за физически лица ще бъде достъпно в рамките на обичайните лимити, определени от регулатора и банката, без допълнителни ограничения от Фонда за гарантиране на влоговете.

Национализацията трябва да приключи до дни и е координирана с Международния валутен фонд - ключов кредитор на Украйна. Ройтерс отбелязва, че благодарение на финансова помощ от Запада и заради адекватните действия на централна банка в Киев, украинският финансов сектор се е оказал забележително издръжлив на фона на 17-те месеца война.

Междувременно снощи украинският министър на културата подаде оставката си. Във Фейсбук публикация Александър Ткаченко пояснява, че е останал неразбран за необходимостта да бъдат осигурени пари за култура в периода на войната. "Културата е щитът на нашата идентичност и е не по-малко важна от дроновете", пояснява Ткаченко.