Недостигът на работна ръка в руската промишленост вече възлиза на около 660 000 души. Върху ситуацията влиянието оказват от т.нар. специална военна операция в Украйна и ръстът на заплатите в предприятията от отбранителната индустрия. Това предаде ТАСС, цитирайки изказване на първия зам.-министър на промишлеността и търговията на Русия Василий Осмаков пред международното индустриално изложение "Иннопром", в Екатеринбург.

"Недостигът (на работа ръка) в преработващата индустрия е 660 000 души, показват данни на руското Министерство на труда. Ясно е, че това е свързано и със специалната военна операция, и с мобилизацията, както и с притока на кадри към отбранителните предприятия", е казал още Осмаков, цитиран от БТА.

Говорейки за състоянието на пазара на труда, той призна, че "човешкият ресурс всъщност е до голяма степен изчерпан, при това изчерпан както на локално ниво, така и стратегически".

Възнагражденията в руската отбранителна индустрия обаче растат с по-бърз темп от средното за икономиката.

Проучване показа, че активността на промишления сектор в Русия се е разширила през юни, но с по-бавни темпове, тъй като ръстът на новите поръчки и произведената продукция е отслабнал на фона на инфлационния натиск.