Не се очаква недостиг на газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената (цената пада от две седмици насам, виж по-долу - б.р.). Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества. Това каза по БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов и добави, че има сериозен интерес към търговете.

Търгове и танкери

Преди седмица "Булгаргаз" обяви три търга:

  • за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022
  • за доставка на втечнен газ за 2023
  • за доставка на втечнен газ в периода 2024-2034.

"Танкерите с втечнен газ (които "завеща" предишното правителство - б.р.) не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа", каза Росен Христов.

Не се отказваме от руския газ

Министърът обяви, че страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от "Газпром" няма конкретен отговор на българските искания. Такива бяха представени на руския монополист преди повече от месец - без конкретен отговор.

"Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. "Булгаргаз" продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност "Газпром Експорт" да поискат компенсации", отбеляза Росен Христов. Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

Интерконекторът получава акт 16 

Росен Христов заяви, че днес би трябвало интерконекторът с Гърция да получи Акт 16.

"Или утре най-късно, от КЕВР са готови да извадят лиценз за преминаване в търговска експлоатация и на 1 октомври ще бъде официалното откриване. Системата ще бъде активирана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода. Цената не мога да я коментирам, защото е конфиденциална, но е много конкурентна, по-ниска от сега", каза енергийният министър.

Мерки за компенсация в закон 

Росен Христо обяви, че се разработва законопроект, който да бъде оставен на следващото редовно правителство, който да включва компенсации и за газ.

"Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена.

Опитваме се да разработим честна система за компенсация, с цел хората да не се отказват от парно и да купуват климатици, идеята е обемите, които крайните клиенти консумират да бъдат такива, които реално потребяват", коментира Росен Христов.

Министърът отхвърли вероятността за режим на тока. "Българската енергийна система е стабилна, планови ремонти се извършват навреме. Не очакваме пренатоварване, няма рискове. Трябва да осигурим енергоизточници на всички, така че хората да не се налага да инвестират в смяна на видовете отопление, защото това е допълнителен разход."

А какви са актуалните цени

Природният газ в Европа поскъпна с 5,82 процента към 10:00 часа българско време във вторник, 27 септември, съобщи БТА, като се позова на данните от лондонската борса ICE. Фючърсите за октомври на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 183,96 евро за мегаватчас - около 1770 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 176 евро за мегаватчас.

Борсата затвори вчера на цена от 173,84 евро за мегаватчас или около 1670 долара за 1000 куб. метра.

Данните от търговията на най-голямата европейска газова борса показват, че от 15 септември цената на природния газ се понижава всекидневно, макар и леко. На 15 септември борсата затвори на равнище от 214,29 евро за мегаватчас или близо 2010 долара за 1000 куб. метра природен газ.

Ценовият пик на водещата европейска газова борса до момента бе отчетен на 26 август - 346,52 евро за мегаватчас - около 3500 долара за 1000 куб. метра.