"Булгаргаз" ще обяви днес търгове за доставка на втечнен природен газ. Това каза изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на брифинг в сградата на Министерството на енергетиката.

Тя увери, че търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура. Целта е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в конкурентна среда своите ценови оферти, за да се постигнат най-добрите ценови равнища. "Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната, устойчивост и сигурност на доставките", изтъкна Златева.

Към настоящия момент "Булгаргаз" разполага вече с капацитет от 10 млн. и 600 хил. мегаватчаса на строящия се терминал в Александруполис с втечнен природен газ за период от 10 години, посочи Златева. Освен това се водят интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември, допълни тя.

"Булгаргаз" планира да участва и в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса, Гърция, който ще се проведе през октомври. Паралелно с това се провеждат и разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен в Турция.

Днес ще бъдат обявени търгове за доставка на втечнен природен газ за месеците ноември и декември 2022 г. Ще бъде обявен и годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. и се започва процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 г.и 2034 г., с което се изпълнява решението на Министерски съвет от мината седмица, добави изпълнителният директор на "Булгаргаз".