Всички спекулации са необосновани. В отговор на журналистически въпроси служебният министър на енергетиката Росен Христов отрече появилите се в общественото пространство твърдения, че чрез споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", подписано наскоро, ще бъде доставян руски газ у нас. 

Експерти изразиха съмненията си, че споразумението е голяма неизвестна и че все още не се знае дали не става въпрос за нова схема за посредничество за закупуване на руски природен газ за България през нови канали (през LNG терминали).

"Чрез този договор не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ. Той е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа", увери Христов, цитиран от БТА. (Турски медии обаче цитираха турският енергиен министър Дьонмез да казва, че Турция ще продава газ на България.)

"Говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ (LNG), който купуваме чрез откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява. Газът, който ще бъде разтоварван в Турция, е този, който евентуално щяхме да разтоварим в Гърция, ако бяхме осигурили повече терминали", допълни още Христов.

Министърът на енергетиката подчерта, че в търговете има изрично условие да не участват руски компании и газът да е с гарантиран неруски произход.

"Недостиг на газ няма, има недостиг на инфраструктура", отбеляза Росен Христов. "Имайки инфраструктурата за доставка, ние получаваме една изключително изгодна позиция за преговори с доставчиците", коментира министърът.