България има потенциал да бъде лидер в производството на зелен водород в региона. "Водородният пазар е млад, затова трябва да предоставим максимално гъвкави условия за развитието му, отчитайки особеностите и потенциала на всяка държава членка. Само така ще стимулираме бързо развитие на производство, потребление и търговия". Това заяви по време на заседание на енергийните министри на държавите членки в Люксембург днес министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран в съобщение на Министерството на енергетиката.

Христов смята, че трябва да се осигури комфортен преходен период и да се използват съществуващите ресурси и инфраструктурата, за да се намалят първоначалните инвестиции. "След като видим как реално се развива пазарът, ще можем да говорим за по-конкретни регулации, които да ни позволят да усвоим пълния потенциал", подчерта Христов.

Пазарът на водород в близките две десетилетия се очаква да замести пазара на газ, поясни Христов, цитиран и от БТА. Той допълни, че България поддържа предложението за общо договаряне на доставките на газ за ЕС, както и въвеждане на таван за цената на това гориво, ако ограничението засяга всички вносни количества.

Във връзка с това България се присъедини към подготвените нон-пейпър от Словакия за наличие на общ оператор на газовата и водородната мрежа, както и становището на Франция за равноправно третиране на всички нисковъглеродни горива. Подкрепени бяха и различните тарифи за възобновяеми и нисковъглеродни газове, за да се подчертае стремежът към възобновяема енергия.

Христов каза, че на заседанието на Съвета на ЕС днес не са приети решения, а са обсъдени отново възможните подходи за справяне с високите цени на енергията.