Производителите на оръжия и муниции в Централна Европа търсят всякакви начини да привлекат нови служители, за да отговорят на засиленото търсене, разказва Ройтерс. Те строят апартаменти за новите си работници и предлагат безплатна храна на някои служители.

Изправени пред ограничен трудов пазар, оръжейните компании в Чехия и Полша стартираха разнообразни програми, за да привлекат служители, след като войната в Украйна засили неимоверно търсенето на продукцията им.

Чешкият производител на муниции и снаряди Ес Те Ве (STV Group), например, договори с местните власти в Поличка, 200 км югоизточно от Прага, където се намира най-големият завод на компанията, да построи апартаменти за новите си служители, съобщи за Ройтерс президентът й Давид Хац. Пенсионираните работници пък могат да се хранят безплатно в стола и да споделят опита си с новоназначените, които работят на поточните линии и произвеждат оръжие от съветската епоха за Украйна.

Иржи Хинек, президент и изпълнителен директор на Асоциацията на отбранителната промишленост в Чехия (DSIA), смята, че недостигът на работна ръка може да доведе до изнасяне на продукцията от Централна Европа. По думите му чешките компании могат да увеличат производството си с 20 на сто, ако имат достатъчно работници и материали.

Асоциацията, в която членуват над 160 компании, посочва, че над 90 процента от продукцията се изнася. Според Хинек 40 на сто от този обем отива в Украйна.

Чешкият производител на експлозиви "Експлозия" (Explosia), за когото работят около 600 души, а приходите му за миналата година достигат рекордните 1,2 милиарда крони (55 милиона долара), увеличава сътрудничеството с местните университети, за да се справи с недостига на работна ръка. Компанията произвежда добре известния по цял свят пластичен експлозив "Семтекс".

Полската военно-технологична компания "Ве Бе груп" (WB Group) от миналата година започна да назначава все повече жени на поточните си линии. Компанията с 2000 служители и приходи от 603 милиона злоти (150 милиона долара) за миналата година произвежда безпилотни дронове и ракетни системи.

Централна Европа играе особено важна роля във военното снабдяване на Украйна. От 29-те държави, които изпращат оръжие в страната, повече от 20 на сто от обемите се падат на Чехия и Полша, по данни на стокхолмския Международен института за изследване на мира (SIPRI).

Чешките власти твърдят, че за първите 12 месеца на войната са изпратили в Украйна оръжие за 40 милиарда крони (1,84 милиарда долара), сред което 89 танка, 226 бронирани машини, 38 самоходни оръдия, противовъздушна отбрана, хеликоптери, ракети и др.