Германската оръжейна компания "Райнметал" (Rheinmetall) съобщи днес, че ще отвори ремонтно-логистичен център в Румъния, който да обслужва танкове, гаубици и друго тежко военно оборудване, доставено от Запада на Украйна, предаде ДПА.

Предвижда се центърът в Сату Маре близо до румънско-украинската граница да започне работа по-късно през април, каза говорител на компанията.

"Райнметал" даде да се разбере, че центърът ще играе важна роля за предоставянето на логистична подкрепа на Украйна.

Обектът може да обслужва основни бойни танкове като германските "Леопард 2" и британските "Чалънджър 2", а също самоходни гаубици, бронетранспортьори и военни камиони.

В началото на март стана известно, че "Райнметал" води преговори с Киев за построяване на завод за танкове в Украйна. Пред в. "Райнише пост" шефът на германския отбранителен концерн Армин Папергер каза, че заводът може да бъде построен за около 200 милиона евро. По думите му предприятието може да произвежда до 400 танка "Пантера" годишно.

Папергер определи преговорите с украинското правителство като "обещаващи" и изрази очакване да бъде взето решение по въпроса "в следващите два месеца".

Според него Украйна се нуждае от 600-800 танка за победа срещу Русия, а за да бъде събрано това количество, трябва бързо да започне производство на нови танкове. "Дори ако Германия предаде всички 300 танка "Леопард 2", с които разполага Бундесверът, това ще бъде твърде малко", каза шефът на "Райнметал".

По-късно, в средата на март, Германската асоциация на производителите на оръжия, в която членува и "Райнметал", изрази готовност да увеличи производството, включително на типовете въоръжение и боеприпаси, от които се нуждае Украйна, но изтъква, че трябва да има яснота относно това какво искат правителствата на страните от ЕС, преди да се инвестира в допълнителен производствен капацитет.

"Важното за нас като индустрия е да имаме предсказуемост", заяви тази седмица в интервю за АП изпълнителният директор на германската асоциация на производителите на оръжия Ханс Кристоф Ацподиен. "Това означава, че трябва ясно да ни се каже от кои продукти има нужда в рамките на какви срокове", каза той. "И ние сме подготвени", добави Ацподиен. "Индустрията е много по-гъвкава, отколкото се смята", подчерта той.

Членовете на асоциацията, могат още да увеличат производството, например чрез повторното пускане в употреба на консервирани съоръжения и машини, както и чрез наемане на повече служители, каза още Ацподиен.

Малко преди края на март - на 20-и, "Райнметал" влезе във водещия индекс DAX на франкфуртската фондова борса. Пазарната капитализация на компанията се оценява (към посочената дата) на 10,4 милиарда евро, като акциите на компанията са удвоили стойността си от началото на руската инвазия в Украйна.