Киев води разговори със западни оръжейни производители за откриване на производство в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на висш украински представител.

Сергий Бойев, заместник-министър на стратегическите индустрии на Украйна, заяви, че неговата страна разговаря със западни оръжейни производители за засилване на производството на оръжия, в това число и дронове и ще подпише договори в идните месеци.

Украинският представител поясни, че Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за производството на оръжия в самата Украйна.

"Ние водим много детайлни дискусии с тях и сме сигурни, че ще имаме подписани договори в идните месеци", заяви Бойев в кулоарите на авиоизложението в Бурже край Париж, цитиран и от БТА.

През май украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му работи с британската отбранителна компания БАЕ Систъмс за установяване на украинска база за производство и ремонт на оръжия, от танкове до артилерийски установки. Но сделка в тази насока все още не е подписана.

Насърчавайки чуждестранни фирми в областта на отбраната да произвеждат оръжия в Украйна, Киев би могъл по-ефективно да посрещне собствените си нужди в тази област, като същевременно изгражда и собствената си отбранителната индустрия, която да бъде насочена към глобални клиенти в момент, в който се стреми да създаде работни места за украинците.

"Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили", казва Бойев. "Ето защо смятаме за нещо толкова важно идването на международни партньори в Украйна, за да създадат производство и да направят Украйна част от рамката за сигурност на свободния свят", допълни той.

На изложението в Бурже заместник-министърът ухажва по-специално производителите на дронове, от големи компании до малки доставчици. Той отказа да каже с колко компании е имал срещи.

"Обсъждаме различни нива на сътрудничество и някои от компаниите казват, че искат да дойдат и да инвестират и да произвеждат дронове", заяви той.

Турската отбранителна компания "Байкар" каза миналата година, че продължава да планира завършването на изграждането на производствено предприятие в Украйна за две години. Плановете за такова предприятие компанията бе обявила малко преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Дроновете се използват и от силите на Москва, и от силите на Киев в конфликта. Киев казва, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за поразяване на вражески цели при по-голям обсег. Турция, Норвегия и САЩ са сред страните, които доставят дронове на Украйна, но войната увеличи нуждите в тази насока.

Преговорите за производство на дронове може да се проточат, но производство в Украйна би било ефикасен начин да се използва съществуващия в страната опит в областта на дроновете и да се създадат работни места в Западна и Централна Украйна, смята украинският представител.