Германската оръжейна компания "Райнметал" (Rheinmetall) от днес влиза във водещия индекс DAX на франкфуртската фондова борса, измествайки от там компанията за производство на медицинско оборудване "Фрезениус медикъл кеър" (Fresenius Medical Care - FMC), предава ДПА.

Пазарната капитализация на "Райнметал" се оценява на 10,4 милиарда евро, като акциите на компанията са удвоили стойността си от началото на руската инвазия в Украйна.

Компанията произвежда оръдието на танка "Леопард 2", който е на въоръжение в няколко страни в Европа и предстои да бъде доставян на Украйна. "Райнметал" произвежда и оръдието на "Панцерхаубице 2000", гаубица с голям обсег, ползвана от украинската армия.

Оръжейното дружество прогнозира сериозен растеж през 2023 г., тъй като много европейски държави увеличават разходите си за отбрана в отговор на руската агресия.

"Искаме да участваме с нашите продукти в тази модернизация", заяви миналата седмица главният изпълнителен директор на компанията Армин Папергер.

През 2022 г. за "Райнметал" са работили 24 800 души, или с около 1100 повече от 2021 г. За настоящата година се предвижда наемането на още 3000 души.