"По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%. Това е около 1,6 - 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г." Това каза в "Денят започва" на БНТ министърът на икономиката Богдан Богданов.

По думите му индустрията се развива и целта е да продължим развитието ѝ, както и модернизацията на производство. "Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези заводи", заяви министърът.

Миналата седмица Министерството на икономиката е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир към дружеството на Георги Гергов. По последни данни панаирът е с над 100 млн. загуба заради неефективно управление, а може би целенасочено, коментира още Богданов.

"Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше а стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце. Ще следим развитието на съдебния процес. Тук не е само Министерството на икономиката, получихме подкрепа и от МС", обясни икономическият министър.

По данни на БНБ 2022 г. е втората от последните 15 години с най-висок ръст на инвестициите у нас.

"Продължаваме този тренд и през 2023 г., като за първите четири месеца БНБ отчита около 60% ръст на инвестициите в България, това са предварителни данни", каза Богданов.

По думите му инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии, у нас това са основно производствените предприятия. Министърът коментира, че всеки ден се среща с международни инвеститори и местни компании, които искат да разширят своите производства и са оптимистични по повод предстоящото приемане на България в Шенген и еврозоната.

Най-голям интерес има към регионите, които са инвестирали в инфраструктура - Пловдив, а през последната година и Бургас, който миналата година е бил на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции с инфраструктура и добре подготвени индустриални зони.

"С приоритет ще работим за Северна България, особено заради връзките север - юг, които ще се подобрят заради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са региони, които тепърва ще се развиват и изискват усилия на-вече за инфраструктурно обезпечаване, но и подходяща работна ръка", каза икономическият министър.

Според него данъчната ни политика и в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на закона за насърчаване на инвестициите. Трябва да имаме нови насърчителни мерки и те да бъдат насочени към сектори с реална висока добавена стойност, категоричен бе Богданов.

Той посочи, че нещата, които се случват в Държавната консолидационна компания са познати на обществото, но няма промяна. По думите му проблемите са хронични - неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки.

"Едната компания е "Монтажи", другата е "Ел Би", там също видяхме проблеми, определени пари липсват. Ние обаче трябва да получим обратна връзка от компетентните органи, които са алармирани още 2021 г., когато министър на икономиката беше Кирил Петков", каза още Богдан Богданов.