Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз е изготвил планове за спешни случаи, за да определи приоритетите за насочване на енергийните потоци в случай на недостиг, тъй като Русия започва да намалява доставките на газ за блока.

Германското правителство призова населението си да пести енергия, а Италия обмисля обявяването на тревога, след като руският държавен концерн "Газпром" намали доставките.

"Ако намалим отоплението в Европа с два градуса или охлаждането, по-малко климатици, това ще компенсира цялата доставка на "Северен поток 1", каза фон дер Лайен в интервю за група журналисти.

"Имаме планове за извънредни ситуации, в които е заложена цялата ширина на необходимите стъпки - от елемента на ефективността, през икономията на енергия, до приоритизирането на нуждите."

ЕС се старае да запълни газовите си хранилища от международни доставчици, за да постигне целта от 80 % до зимата, като миналата седмица подписа споразумение с Израел и Египет за осигуряване на износ. Но ще бъде трудно да се увеличи сегашното ниво от 43% до целта от 80% до зимата.

"Все още има много работа. А обстоятелствата са сериозни", каза Урсула фон дер Лайен.

Някои правителства посягат към най-замърсяващите изкопаеми горива, за да запълнят недостига, като Германия, която планира да възобнови работата на въглищните електроцентрали, което застрашава целите на ЕС за избягване на най-катастрофалните последици от изменението на климата.

"Наистина трябва да сме сигурни, че ще използваме тази криза, за да преминем към устойчиви на бъдещето енергии, а не да се връщаме към завърсяващите изкопаеми горива", каза фон дер Лайен.

Изследванията показват начини за намаляване на метана в говедовъдството чрез подбор на породи с по-ниски емисии, фуражи и прецизно земеделие. Но по-общата картина е, че светът не трябва да зависи от Европа по отношение на храните, каза тя.

"Преди 50 години Африка е била в състояние да произвежда необходимата й храна", каза тя. "Страните, които са по-уязвими, трябва да бъдат поставени в положение да могат отново да произвеждат необходимата им храна, вместо да се съсредоточаваме твърде много върху нашата част на света, да увеличим производството, за да изхраним останалата".

Тя подчерта важността на по-широкото западно единство спрямо Русия във връзка с нейното нахлуване в Украйна. "Единството е от първостепенно значение", каза тя. "То е от първостепенно значение за ясното послание към Русия, че демокрацията е силна, решителна и активна".

Шефката на Еврокомисията е "твърдо убедена", че държавите - членки на ЕС, ще гласуват за предоставяне на Украйна на статут на страна кандидатка за членство на срещата в Брюксел тази седмица - стъпка, която се разглежда като важно политическо изявление на солидарност.

Тя не коментира въпроса за това колко скоро страната може да се присъедини към ЕС, като посочи, че докато Турция и Словакия получиха статут на кандидати по едно и също време, Словакия се присъедини в рамките на пет години, докато "Турция днес е по-далеч, отколкото през 1999 г.".

Впечатлението ѝ след две пътувания до Украйна след началото на войната е, че "те са силно мотивирани, много обединени в копнежа си за Европейския съюз".