Руските газови потоци през газопровода "Северен поток 1" ще бъдат възобновени навреме в четвъртък (21 юли) след приключване на планираната поддръжка и профилактика, заявиха пред агенция "Ройтерс" два източника, запознати с плановете за износ.

Газопроводът, през който преминава повече от една трета от износа на руски природен газ за Европейския съюз, беше спрян за десет дни годишна поддръжка на 11 юли, припомня БНР.

Източниците на "Ройтерс", говорещи при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса, посочиха, че тръбопроводът се очаква да възобнови работата си навреме, но с по-малък капацитет от около 160 милиона кубични метра на ден.

Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" вече намали през миналия месец износа на газ по маршрута до едва 40% от капацитета, цитирайки закъснения при връщането на турбина, която компанията Siemens Energy ремонтираше в Канада.

"Те ("Газпром") ще се върнат към нивата, наблюдавани преди 11 юли", каза един от източниците, визирайки обемите на природен газа, очаквани да бъдат предоставяни през "Северен поток 1" от този четвъртък.

След тази, макар и непотвърдена информация, фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се понижават с 2% към 154 евро за мегаватчас, като за кратко дори паднаха до часово дъно мало над 152 евро.

По-рано през деня газът в Европа поскъпна към 165 евро за мегаватчас, след като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Европейската комисия не очаква тръбопроводът да поднови дейността си след края на годишната профилактика на 21 юли.

Преносът на газ по "Северен поток-1" се увеличава

Природният газ, пренасян по тръбопровода "Северен поток-1", се увеличи днес преди края на годишните дейности по поддръжка на съоръжението, докато компанията оператор извършва тестове за налягане, предаде Ройтерс.

Почасово пренасяните количества по газопровода, който е основен източник на синьо гориво за най-голямата европейска икономика, бяха нулеви от 11 юли, когато започнаха 10-дневните планови дейности.

Данни от сайта на компанията оператор показват поток от 23 681 киловатчаса на час между 16:00 и 17:00 часа централноевропейско време (17:00 до 18:00 часа българско време). Подобно увеличение имаше и два часа по-рано, когато пренасяният газ се увеличи от нула до 27 137 киловатчаса на час. Преди спирането на "Северен поток-1" по него се транспортираха 29 милиона киловатчава на час или близо 40 процента от пълния му капацитет.

Според компанията оператор наблюдаваното движение на газови потоци се дължи на технически необходимото изравняване на налягането преди края на поддръжката, уточнява БТА.

Резервираните обеми за пренос остават нулеви въпреки двете увеличение на преноса. Очаква се поддръжката да приключи в 04:00 часа по Гринуич (07:00 часа българско време) на 21 юли.

По-рано днес източници на Ройтерс посочиха, че тогава газовите потоци вероятно ще бъдат възобновени, но с по-малък от общия капацитет на съоръжението (160 млн. куб метра дневно).

Междувременно немските власти посочиха, че Германия ще изчака поне до понеделник, няколко дни след края на дейностите по поддръжка, за да определи дали Русия ще спре доставките по газопровода "Северен поток-1", съобщи Блумбърг.

Дори преди газопроводът да бъде спрян за поддръжка миналата седмица, той работеше с едва 40 процента от капацитета си, след като турбина, изпратена до Канада за поправка, се оказа блокирана там заради санкциите срещу Русия. Вестник "Комерсант" съобщи по-рано тази седмица, че оборудването е било изпратено обратно към Германия, откъдето ще бъде транспортирано до Русия. Според правителствен източник за монтажа ще бъдат необходими 5-10 дни.

Руският енергиен концерн "Газпром" се е позовал на клауза за настъпването на форсмажорни обстоятелства по отношение на газовите доставки в писмо от 14 юли до няколко европейски компании, които купуват природен газ от него. В документа не е посочена крайна дата, до която ще бъде прилагана тази клауза, пише Блумбърг, позовавайки са на източници, пожелали анонимност.

Сред компаниите, получили подобни писма, са "Унипер" (Uniper) - най-големият вносител на руски газ в Германия и Ер Ве Е (RWE) - германски енергиен гигант и друг голям вносител на руски газ.

На този фон Европейската комисия обяви, че не очаква Русия да пусне отново в експлоатация газопровода "Северен поток-1", след като приключи годишния му планов ремонт. Това съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", който цитира европейския комисар по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан, предадоха Ройтерс и Блумбърг.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че рускo газово ембарго може да доведе до тежка рецесия в икономиките на страни от Източна Европа и в Италия, ако държавите по света се съсредоточат върху натрупване на собствени запаси, предаде "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Фондът прогнозира, че освен ако втечненият природен газ (ВПГ) не се споделя и цените не се понижат изкуствено, всякакви евентуални руски действия за спиране на доставите за Европа ще провокират икономически спадове от над 5 на сто догодина в Чехия, Унгария, Словакия и Италия.

Според MВФ 42 процента от газовия внос на ЕС идват от Русия, като Москва осигурява над 50 процента от вноса на синьо гориво за осем членки на блока.

Спиране на доставките на руски природен газ в отговор на икономическите санкции, наложени на Москва заради войната, могат да нанесат на икономиката на ЕС удар, равняващ се на 2,65 на сто, според работен доклад на МВФ, допълва Блумбърг.