Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че решението на Русия да нахлуе в Украйна е взето "една година преди да започне или вероятно по-рано", изразявайки увереността си, че Москва може "да продължи войната наистина дълго време". Той също така призна, че е било грешка европейските страни да станат толкова силно зависими от руската енергия.

"Трябваше да инвестираме в инфраструктура в цяла Европа, която да ни дава възможност да променяме доставките и всекидневно", каза германският канцлер в интервю за CBS News' "Face the Nation", цитирано от DW. "Това е урокът, който научихме... бъдете готови за ситуация като тази."

Междувременно ръководителят на германския национален енергиен регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur) Клау Мюлер предупреди, че кредитните линии в размер на 15 милиарда евро, отпуснати от правителството, за закупуване на природен газ за хранилищата в страната, може да не се окажат достатъчни. Това той каза в интервю за икономическото издание "Виртшафтсвохе", за което съобщиха Ройтерс и БТА.

На 2 юли Мюлер призова своите сънародници да пестят енергия и да се подготвят за зимата, когато потреблението ще нарасне, изразявайки опасенията си, че Русия може не просто да намали, а да спре доставките на природен газ.

Властите в Германия алармират, че Федералната република е изправена пред недостиг на природен газ поради намаляващите доставки от Русия. Те бяха свити на фона на противопоставянето в енергийната сфера между управляващите в Москва и Запада след руската военна агресия в Украйна.

Ръководителят на германския енергиен регулатор заяви, че 15 милиарда евро може да не стигнат, за да може Германия да попълни запасите си на природен газ, тъй като цените му може да се увеличат поради ограничаването на доставките.

Във Федералната република е в сила решение, съгласно което хранилищата за природен газ в страната трябва да бъдат запълнени на 80 процента до октомври и на 90 процента до ноември. В момента е запълнен около 61 процента от капацитета им, отбелязва Ройтерс. 

Целта на германското правителство е до началото на ноември газовите хранилища в страната да бъдат запълнени на поне 90 процента от капацитета им. Не е ясно дали това е постижимо поради намаляването на руските доставки и риска от пълното им спиране, посочи преди дни ДПА.

Олаф Шолц защити пред CBS News Шолц закъснението на Берлин в доставката на оръжия на Украйна. Изчакването се дължало на необходимостта от обучение на украински войници в Германия.

"Винаги ще виждаме, че Германия е една от страните, които правят най-много, защото това, което изпращаме сега, е най-сложната технология, която можете да използвате", каза Шолц.