Еманюел Макрон "предава Украйна" на фона на ръст във френския внос на руски газ, пише в. "Дейли телеграф", като цитира изследване на финландска неправителствена организация.

Британското издание, на което се позова БТА, съобщава данните, според които, докато конфликтът в Украйна е бушувал с пълна сила, Франция е закупила през последните два месеца руски газ за 900 милиона евро. Посочва се, че Еманюел Макрон е бил обвинен, че е предал Украйна, след като са се появили данни, че френският внос на газ от Русия се е увеличил по време на инвазията.

По сведения на Центъра за изследвания в сферата на енергетиката и чистия въздух, финландска неправителствена организация, за първите 100 дни на войната Русия е спечелила 93 милиарда евро от износ на изкопаеми горива. 61% от този експорт е отишъл за ЕС, на стойност около 57 милиарда евро, въпреки че Общността е предприела стъпки за намаляване на зависимостта си от руските енергоносители, се казва в доклад на Центъра.

Допълва се, че след началото на конфликта, докато други потребители са намалили вноса си от Русия, Франция, Нидерландия и Белгия трескаво са си осигурявали доставки на руски изкопаеми горива на намалени цени. Конкретно за Франция се посочва, че е получила 12 доставки на втечнен газ и други продукти от изкопаеми горива за около 900 милиона евро.

"Франция и Белгия купуват руски втечнен газ на спотовия пазар. Докато ЕС обмисля по-строги санкции срещу Русия, Франция е увеличила вноса си и се превръща в най-големия купувач на втечнен газ в света", каза пред "Дейли телеграф" Лаури Мюлювирта от центъра.

Засега няма коментар от френското правителство. Потърсен за коментар, Дмитро Наталуха, председател на икономическата комисия в украинския парламент заяви пред "Дейли телеграф", че "простият отговор е, че, разбира се, според Украйна не това е начинът, по който би трябвало да се държат съюзниците".