Русия и Дания допускат версията за саботаж, който да е причинил течовете на газ в Балтийско море от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" през последните дни. Течовете бяха установени от датските и шведски морски администрации.

Макар да включват версията "саботаж" като възможна, официални представители на двете страни спряха дотук, без да спекулират.

Германското издание "Тагесшпигел" обаче е категорично: двата газопровода са повредени при целенасочена подводна атака.

Сеизмолози наляха масло в огъня, като обявиха, че са регистрирали силни експлозии в района на течовете. 

Издадено е предупреждение корабите да избягват района, като го заобикалят поне в радиус от пет морски мили - 9 километра, заради метана по морската повърхност и риска от експлозии. 

Какво заяви Кремъл

От руското президентство казаха днес, че са "изключително обезпокоени" от течовете. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена, включително тази за саботаж, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Изключително сме обезпокоени от тази новина. Наистина говорим за повреда на газопровода поради неустановени причини в изключителната икономическа зона на Дания", каза Песков пред журналисти и нарече наличната информация "много тревожна".

"Наистина налягането (в газопроводите) е спаднало значително", добави той. Попитан за възможността за акт на саботаж, той отговори: "Нито един вариант не може да бъде изключен". 

Какво заяви Копенхаген

Датската премиерка Мете Фредериксен каза днес, че "не може да изключи" версията за саботаж след откриването на три теча по руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2, минаващи по дъното на Балтийско море към Европа, предаде Асошиейтед прес.

Премиерката се изказа, след като едновременно бяха установени проблеми и с двата газопровода.

Тя направи това изказване по време на церемонията по пускането на нов газопровод с норвежки газ, който има за цел да освободи Полша и Европа от нуждата от руски газови доставки.

По думите на Фредериксен, ръководеното от нея правителство смята, че течовете са резултат от "преднамерени действия" на неизвестни извършители, предаде Асошиейтед прес. "Не става дума за случайна авария", заяви тя на пресконференция, но добави, че Дания засега няма информация кой може да стои зад това, съобщи Би Би Си.

Утре датският министър на отбраната Мортен Бьодскоу ще замине за Брюксел, за да разговаря за течовете на газ с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Външният министър на Дания Йепе Кофолд каза, че според датското разузнаване няма увеличена военна заплаха за Дания след трите теча в двете тръби на "Северен поток", които са пълни с газ, но не го доставят за Европа.

Твърдението на "Тагесшпигел"

Тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", от които през нощта срещу 26 септември е имало теч, може да са били повредени при целенасочена атака, пише в. "Тагесшпигел", като се позовава на източник, близък до разследването.

"Вече не можем да си представим друг сценарий освен планирана атака. Всичко говори, че това не е съвпадение", казва източникът.

Според изданието за подводната атака може да са били използвани водолази или подводница. Разследващите разглеждат две версии за случилото се: според едната зад нападението стои Украйна или проукраински сили, а според другата - Русия, пише вестникът.

Тревожно съобщение на сеизмолози

Датски и шведски сеизмолози са регистрирали в понеделник мощни експлозии в районите на течовете от газопровода "Северен поток", съобщи днес шведският Национален сеизмологичен център към университета в Упсала пред Шведската обществена телевизия.

"Няма съмнение, че това бяха експлозии", каза пред телевизията сеизмологът от центъра Бьорн Лунд, цитиран от Ройтерс.

Голям риск за корабоплаването 

Течовете са много големи и може да мине около седмица, преди газът да спре да изтича от газопровода "Северен поток 2", каза ръководителят на Датската енергийна агенция Кристофър Боцаув.

Корабите могат да загубят плаваемост, ако навлязат в района. "Морската повърхност е пълна с метан, което означава, че има повишен риск от експлозии в района", каза Боцаув, цитиран от Ройтерс.

ЕК не остана по-назад

Европейската комисия каза днес, че е преждевременно да се спекулира за причината за течовете по двата газопровода.

"На този етап е твърде преждевременно да се спекулира за причините... Редица държави проучват този въпрос и ще останем в тесен контакт в тях, но наистина сега не е моментът да се спекулира", каза на редовна пресконференция говорителят на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Еврокомисията следи развитието около течовете внимателно и засега не вижда някакво отражение върху сигурността на доставките за Европа, каза още говорителят.

Двата газопровода, управлявани от консорциум, зависим от руския газов гигант "Газпром" (Nord Stream), са в основата на напрежението между Москва и Европа в контекста на войната в Украйна.

Доставките по "Северен поток 1", газопровод, който снабдява Германия и други европейски страни, са спрени, официално по технически причини. По газопровода "Северен поток 2" никога не е бил доставян газ поради липса на разрешително. Двете тръби обаче бяха пълни с газ, което обяснява течовете, посочва АФП.