Шведските власти, които отговарят за морския трафик, съобщиха във вторник, че са издали предупреждение за две теча по газопровода "Северен поток 1" в шведски и датски води.

"Има две изтичания от "Северен поток 1" - едно в шведската икономическа зона и едно в датската икономическа зона. Те са много близо едно до друго", каза говорител на Шведската морска администрация (Swedish Maritime Administration) пред Ройтерс. И уточни, че изтичането е североизточно от датския остров Борнхолм.

Не е ясно какво е причинило изтичането на газ.

"Продължаваме да наблюдаваме, за да сме сигурни, че нито един кораб не се приближава твърде близо до мястото", каза друг говорител на SMA.

След като в понеделник бе разкрито изтичане на газ в Балтийско море и от запълнения с 300 милиона кубични метра газ, но непуснат в експлоатация тръбопровод "Северен поток 2", датските власти поискаха преминаващите наблизо кораби да се отдалечат, като предупредиха, че "е опасно за морския трафик" и "навигацията е забранена в радиус от пет морски мили (около девет километра) около докладваната позиция". 

По-рано в понеделник стана известно, че германските власти се опитват да установят какво е причинило внезапен спад на налягането в газопровода "Северен поток-2", информира Ройтерс. Говорител на компанията оператор на съоръжението е съобщил пред агенцията, че причина може да е пукнатина по трасето.

Операторът на "Северен поток-2" съобщи, че през нощта налягането в подводния тръбопровод е спаднало от 300 на 7 бара.

Базираният в Швейцария оператор на "Северен поток-2" - Nord Stream 2, който е в процедура по несъстоятелност, обяви, че е информирал всички съответни органи и че изтичането, ако това е причината, не може да е на точката, в която газопроводът достига германска територия - в Лубмин, Северна Германия.

"Ако беше в Лубмин, щяхте да го чуете", каза говорител на компанията.