Руската компания "Газпром" заяви днес, че компанията "Сименс енърджи" е готова да помогне с ремонтирането на разваленото оборудване за газопровода "Северен поток 1", предаде Ройтерс. В изявление руският енергиен гигант казва, че "Сименс енърджи" взима участие в ремонтните работи в съответствие със същестуващ договор между двете компании и е готова да поправи повредите, които, както каза "Газпром", са го принудили да спре доставките на руски природен газ за Германия през "Северен поток 1".

Но компанията "Сименс енърджи" също днес заяви, че не може веднага да потвърди изявлението на "Газпром".

"Към 22,00 ч. вчера ние не сме участвали в никакви ремонтни работи и не сме получили никаква поръчка за извършване на подобни дейности", каза говорител на компанията.

Вчера вечерта "Газпром" заяви, че е открил изтичане на масло от турбина и няма да поднови доставките на газ през газопровода, докато не бъде ремонтирана турбината. Компанията заяви, че ремонтът може да бъде извършен само в специално оборудван цех. Още тогава "Сименс енърджи", който доставя и поддържа оборудването за компресорната станция "Портовая" на "Северен поток 1" заяви, че изтичането на масло не е техническа причина за спиране на газовите потоци и допълни, че това може да бъде поправено на място и че е в обхвата на рутинните дейности по ремонт и поддръжка.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел това решение на "Газпром" не е изненадващо. Но използването на природния газ като оръжие няма да накърни решимостта на ЕС и съюзът ще ускори работата за постигане на енергийна независимост, предаде Франс прес.

А европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони каза днес, че ЕС е добре подготвен в случай на пълно спиране на руските газови доставки, благодарение на запълването на хранилищата и мерките за икономия на енергията, предаде Франс прес.

"Не се страхуваме от решенията на Путин, призоваваме руснаците да спазват договорите, но ако те не го правят, ние сме готови да реагираме", заяви Джентилони пред репортери в кулоарите на икономическия форум в Чернобио в Италия.