Заместник-председателят на немския Бундестаг Волфганг Кубики се изказа в подкрепа на стартирането на газопровода "Северен поток 2".

"Трябва да отворим "Северен поток 2" възможно най-скоро, за да напълним газохранилищата си за зимата. Няма основателна причина да не отворим "Северен поток-2", заяви Кубики пред германската медийна група RND.

Според него "газът от "Северен поток 2" не се различава от газа от "Северен поток 1". Това е просто различна тръба, казва Кубики.

Ако руският президент Владимир Путин и тогава не доставя повече газ, Германия няма да загуби нищо. "Ако по този начин до нас достигне повече газ, може би дори цялото гарантирано от договора количество, това ще помогне на хората да не мръзнат през зимата и нашата индустрия няма да претърпи сериозни щети", добави той и подчерта, че осигуряването на това е основен приоритет на федералното правителство.

Точно затова други тръбопроводи от Русия не са прекъснати, каза той. "Когато съоръженията за съхранение на газ се напълнят, ще можем отново да затворим "Северен поток 2", а когато станем независими - и другите газопроводи. Но ние все още не сме независими", подчертава Кубики.

В отговор на коментар, че Путин ще използва това като голям успех, заместник-председателят на Бундестага заяви, че всичко, което гарантира, че тук ще пристига повече газ, е от полза повече за Германия, отколкото за Путин. "Между другото, най-големият пропаганден успех за Путин би бил, ако свършим газа, докато той все още печели добри пари от нас. Това трябва да се предотврати."

Германското правителство замрази пускането в експлоатация на завършения газопровод "Северен поток 2". Понастоящем Русия доставя само около 20 процента от възможния обем чрез "Северен поток 1". Руската газова компания "Газпром" се оправдава за това с технически причини, докато германското правителство смята, че това е претекст.

Кубики също така се застъпи за проучване на възможностите за фракинг в Германия, за да стане тя по-независима от доставките на природен газ. "Фракингът може да допринесе значително за сигурността на доставките в Германия в продължение на десетилетия", каза политикът от СвДП.

Фракингът включва извличане на газ или нефт от земни пластове с помощта на налягане и химикали. Критиците виждат в това опасности за околната среда. Методът е забранен в Германия, разрешени са само пробни сондажи.

Междувременно ръководителят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер призова за спешно по-нататъшно пестене на газ, въпреки постигнатия напредък в запълването на газовите хранилища в Германия. Не може да се разчита само на хранилищата, каза Мюлер в четвъртък вечерта в предаване по телевизия ZDF.

"Само те няма да ни преведат през зимата, когато стане особено студено или когато Путин напълно спре газа", подчерта Мюлер.

Понастоящем съоръженията за съхранение на газ в Германия са запълнени на малко под 78%. Според регламента на 1 септември тя трябва да бъде най-малко 75 %, на 1 октомври - най-малко 85 %, а на 1 ноември - най-малко 95 %.

Мюлер сравнява съхранението с напомпването на велосипедна гума. Първите проценти са най-лесни. Постигането на 85 и 95 процента е физически по-натоварващо.

Мюлер предупреди, че зимата може да бъде премината най-добре само с тристранен подход. Освен съхранението, каза той, ще има и снабдяване с допълнителни източници на газ и икономии. Германия ще трябва да спести поне 20% във всички сектори.

"Тогава с малко късмет, ако зимата се задържи нормална, ще преживеем следващите няколко месеца без недостиг." В същото време обаче Мюлер ясно заяви, че ще трябва да се изтърпят поне две зими, за да се постигне независимост от руския газ.