Полша, Норвегия и Дания откриха днес официално стратегически газопровод, който в крайна сметка ще позволи на Варшава да стане напълно независима от руските доставки, предадоха световните агенции.

"Днес откриваме този газопровод (...), който беше полска мечта", каза полският президент Анджей Дуда при пускането в експлоатация на "Балтик пайп" (Baltic Pipe), цитиран от Франс прес и БТА.

Капацитетът на съоръжението е 10 милиарда кубични метра газ годишно.

През 2023 година ПГНиГ (PGNiG) ще може да доставя от Норвегия през Дания за Полша през "Балтик пайп" най-малко 6,5 милиарда кубични метра природен газ. 

През 2024 година обемът на доставките ще нарасне с 1 милиард кубични метра, а степента на използване на резервираната от ПГНиГ мощност от "Балтик пайп" ще надвиши 90 на сто от капацитета.

Благодарение на успешните преговори с доставчиците на газ, работещи на норвежкия континентален шелф, ПГНиГ разполага в момента с диверсифицирано портфолио за доставки на газ по "Балтик пайп". То обхваща както договори, така и собствен добив на ПГНиГ Ъпстрийм (Upstream) - Норвегия, което ще осигури около 6,5 милиарда кубични метра през 2023 година и около 7,7 милиарда кубични метра през 2024 година. Това е около 80-90 на сто от около 8 милиарда кубични метра капацитет на "Балтик пайп", които ПГНиГ е резервирала, съобщи полската енергийна компания.

Само през последните четири месеца ПГНиГ е сключила договори за общ обем от около 4 милиарда кубични метра на годишна основа. Сред тях фигурират договори с норвежката група "Екуинор" (Equinor) за 2,4 милиарда кубични метра газ, както и редица договори за по-малък обем доставки, включително с "ТоталЕнержи" (TotalEnergies). Тези договори са с различни срокове на действие, а реализацията им ще започне в зависимост от условията по тях през 2022, 2023 и 2024 година.

Вносът на газ през "Балтик пайп" ще бъде съобразен с търсенето на полския пазар, уточни компанията.

Междувременно ПГНиГ продължава преговорите с доставчици на газ, работещи на норвежкия континентален шелф, за да осигури оптималното използване на капацитета на "Балтик пайп" през идните години.