Русия спря днес газовите доставки за Европа по "Северен поток-1", основния газопровод, по който се пренася руски газ за Европа. капацитетът му е  55 млрд. куб. метра на година.

Така Москва ожесточи икономическата битка между Москва и Брюксел и увеличи перспективите за рецесия и ограничаване на потреблението на енергия в някои от най-богатите страни в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прекъсването на работата на "Северен поток 1" за ремонт означава, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. по Гринуич днес, 31 август, до 01:00 ч. по Гринуич на 3 септември, каза руският държавен енергиен гигант "Газпром".

Данните от входните точки, свързващи "Северен поток-1" с германската газова мрежа през Балтийско море потвърдиха, че рано днес потокът е намалял до нула. Данни на оператора на "Северен поток-1" показаха, че потоците драстично са намалели в интервала 03:00-04:00 ч. централноевропейско време (01:00-02:00 ч. по Гринуич) в сравнение с час по-рано.

Европейските правителства се опасяват, че Москва може да удължи прекъсването в отговор на западните санкции, наложени й след нахлуването в Украйна, и обвиниха руския президент Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие за водене на война. Москва отрича да прави подобно нещо.

Временното спиране на доставките е необходимо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, предаде ТАСС, цитирайки информация от "Газпром". Там отбелязаха, че компанията "Сименс" трябва да извършва подобно обслужване на агрегата на всеки 1000 часа. Когато работата завърши и ако няма технически проблеми с оборудването, транспортът на газ ще бъде възобновен до нивото от 33 милиона кубични метра на ден, отбелязва ТАСС.

Този обем е само 20% от капацитета на газопровода и "Газпром" намали доставките до това ниво в края на юли. Компанията взе това решение поради проблеми с ремонта на турбините на Siemens, свързани с наложените канадски санкции.

За разлика от 10-дневната профилактика на "Северен поток-1" миналия месец предстоящите ремонтни и други дейности бяха обявени преди по-малко от две седмици и се извършват от "Газпром", а не от "Северен поток AG".

Маршрутът на "Северен поток 1" и връзката му с газопроводите "Опал" и НЕЛ (North European Natural Gas Pipeline - NEL)

Карта: Уикипедия

Във връзка с тридневната "техническа профилактика" на "Северен поток" германският канцлер Олаф Шолц побърза да заяви по-рано във вторник, че страната му вече е в много по-добра позиция, за да противодейства на заплахите от страна на Русия, по-специално на газовата криза.

Германия е силно зависима от руския газ, а доставките й силно намаляха от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Правителството прие серия мерки за икономия на ресурси, включващи засилена употреба на въглища, намаляване на потреблението на обществените сгради и препоръки за компаниите.

"Можем да се справим със заплахите, пред които сме изправени, от страна на Русия, която използва например газа като част от собствената си стратегия във войната срещу Украйна", уточни Шолц.

Доставките на руски газ за Европа се затрудняват само от технологични проблеми, причинени от западните санкции, каза вчера пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РБК.

"Европейските държави, Канада, САЩ, Великобритания наложиха санкции, които не позволяват извършването на нормална поддръжка и ремонти, а също така не позволяват законово уреждане на връщането на необходимите агрегати на местата им на експлоатация. Няма други пречки Русия да изпълни задълженията си", обясни говорителят.

 

Междувременно "Газпром" съобщи снощи, че напълно е спрял доставките на газ за френската компания Engie поради непълно плащане за доставките през юли, според канала Telegram на руската компания - след като първоначално ги намали.

"Към края на работния ден на 30 август "Газпром експорт" не получи пълните плащания за газ, доставен на Engie (Франция) през юли по съществуващи договори", съобщиха от пресслужбата на компанията.

Европейските страни продължават да запълват газохранилищата си, като нивото на запълняемост вече превишава целевите 80 процента - два месеца по-рано от планирания срок, по данни на "Газ инфрастракчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe)

Цената на газа в Европа скочи с 5,5 на сто до над 2900 долара за 1000 куб метра, по данни от търговете на лондонската борса ICE.

Октомврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се котират за 2906 долара за 1000 куб метра или 280 евро за мегаватчас.

Капацитет на газопроводите от Русия към Европа:

"Уренгой - Помари - Ужгород" - 32 млрд. куб. метра

"Прогрес" - 26 млрд. куб. метра

"Съюз" - 26 млрд. куб. метра

"Ямал - Европа" - 32,9 млрд. куб. метра

"Син поток" - 16 млрд. куб. метра

"Турски поток" - 31,5 млрд. куб. метра

"Северен поток-1" - 55 млрд. куб. метра

"Северен поток-2" - 55 млрд. куб. метра