Петролът поевтинява в четвъртък сутринта в условията на глобални разпродажби на капиталовите пазари, след като щатските акции отчетоха най-големите си дневни спадове от 2011 г. насам, а бенчмаркът Dow Jones изтри целия си ръст за годината, обобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поевтиняват с 0,57% до 66,44 долара за барел. При сорта Брент понижението е с 0,54% до 75,76 долара за барел.

"Низходящата тенденция на петролните пазари се подхранва от опасенията за евентуално намаляване на търсенето в контекста на рязкото поевтиняване на акциите", коментира Лукман Отунуга, анализатор в FXTM.

Пазарите бяха сериозно засегнати през този месец от редица притеснения, включително свързани с търговската война, обезценяването на валутите на развиващите се пазари, нарастващите разходи по заемите и доходността по облигациите, както и бюджета на Италия.

Американският суров петрол е поевтинял от началото на месеца с 10%, а Брент - с 9%.

Пазарите са изнервени и заради наближаващите санкции срещу иранския износ на петрол, които ще влязат в сила на 4 ноември.

Под натиска на Вашингтон китайските петролни компании Sinopec и China National Petroleum не са поръчвали никакъв петрол от Иран за ноември поради опасения, че нарушаването на санкциите може да засегне глобалните им операции.

Китай е най-големият клиент на Иран по отношение на вноса на "черно злато". Спирането на доставките означава, че много рафинерии ще трябват да търсят алтернативи.

Част от недостига би могъл да бъде компенсиран от САЩ, където производството и запасите са на високи нива.