Без горива няма да останем, пазарът ще бъде задоволен. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциацията (БПГА).

Терзиев смята, че правителството трябва да настоява България да бъде част от страните, които по изключение няма да прилагат петролното ембарго срещу Русия. Ако това се случи и сме от изключенията, подобно на Унгария и Словакия, не би трябвало да има каквито и да било притеснения в следващите 12 месеца, 24 месеца или срока, който бъде определен.

Терзиев не се ангажира с прогноза за това какви биха били цените на горивата в бъдеще, но предположи, че поскъпването у нас може да е по-високо от това в Западна Европа заради превоза на суровината и логистиката.

"Пазарите вече реагираха достатъчно ясно. Европа очаква увеличение на цените, а нашият регион - Балканският полуостров и Източна Европа, може би дори по-високо увеличение, отколкото в Западна Европа", смята председателят на БПГА.

Живодар Терзиев взе участие в провелата се при премиера среща между фирми от транспортния сектор и представители на правителството, на която управляващите и браншът обсъдиха поскъпването на горивата и евентуалните антикризисни мерки от страна на държавата.