Поскъпването на автомобилните горива от последните месеци продължи и през април. И както и по-рано, най-голямо то е при метана. От началото на този месец природният газ за автомобили е увеличил цената си с цели 37 стотинки за литър. От друга гледна точка цената му се е повишила с 13%. На 1 април килограм метан у нас се е продавал средно срещу 2.90 лв., показват данните на портала fuelo.net. Днес цената му е около 3.27 лв.

Поскъпвайки до тези нива метанът вече е най-скъпото автомобилно гориво, макар само преди година да се смяташе за най-евтиното. Тогава килограмът струваше около 1.40 лв. Макар цената тогава да беше по-висока от тази на пропан бутана с около 20-ина стотинки, разликата в разходът на автомобилите на едното и другото гориво правеше най-изгодно придвижването с кола на природен газ. Днес е точно обратното. След като цената му изпревари тази на бензина и дизела, което се случи в първите дни на този месец, карането на кола на метан вече е най-неизгодно.

Това принуди и редица шофьори да започнат да се отказват от тези свои автомобили, като тенденцията в последните месеци се засили особено. Някои, които имат възможност, си купуват коли с газови уредби на пропан бутан.

Увеличението на цените при всички горива е голямо, макар метанът да е абсолютният рекордьор. Ако се сравнят данните за този месец, на второ място по този показател се нарежда дизелът, макар и с доста по-малко увеличение на цената - 9 стотинки на литър. Ако в началото на април цената му по бензиностанциите беше средно 3.03 лв., в момента е около 3.12 лв., което представлява поскъпване с 3%. Доста по-скромно е то при най-масовия бензин А95 и при пропан бутана. И двете горива през настоящия месец увеличиха цената си с около 1 стотинка на литър. В момента А95 струва около 2.95 лв., а цената на автогаза се движи около 1.60 лв.

3e-news.net