Цената на зърното на световните борси се покачи, след като през уикенда Русия обяви, че едностранно се оттегля от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Стъпката на Кремъл породи опасения, че отново може да се стигне до нарушения на глобалните доставки.

На борсата в Чикаго фючърсите на пшеницата се покачиха с 5,4 на сто до 8,73 долара за бушел (1 бушел пшеница = прибл. 27 кг), най-високото им ниво от 14 октомври, но поне засега все още далеч от рекорда от март, когато цената скочи до 13,64 долара за бушел.

Фючърсите на царевицата добавиха 2,2 на сто до 6,96 за бушел, а соята достигна 14,12 долара за бушел, или ръст от 0,8 на сто.

"Покачването е инфлационно, но дали ще продължи зависи от развитието на ситуацията в региона", заяви за Ройтерс базиран в Сингапур търговец на зърно.

Москва се оттегли от сделката за зърното в събота, като се аргументира с извършена от украинските сили атака с дрон по руски цели на Кримския полуостров.

Киев контрира, че Кремъл си търси извинение, за да напусне сделката, а Вашингтон посочи, че Русия отново опитва да използва храната като оръжие.

ООН, Турция и Украйна обявиха, че въпреки изтеглянето на Русия корабите със зърно ще продължат да плават, а само за днес са предвидени е предвидено от Украйна да отплават 16 натоварени с различни видове зърно съда.

В понеделник, 31 октомври, 12 кораба напуснаха украински пристанища в съответствие с условията на зърнената сделка, съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Днес 12 кораба напуснаха украински пристанища. Делегациите на ООН и Турция осигуряват 10 инспекционни екипа за проверката на 40 кораба в съответствие със зърнената сделка. Тези инспекции са одобрени от украинската делегация. Руската делегация е била уведомена за тях", написа Кубраков в Туитър.

Рекордно количество от 354 500 тона земеделски продукти бяха превозени днес с кораби, напускащи украински пристанища в рамките на зърнената сделка, каза говорител на администрацията на Одеса, цитиран от Ройтерс.