Световните цени на хранителните продукти са отбелязали лек спад през май, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от Франс прес и БТА. Въпреки повишението в цените на месото и млечните продукти, поевтиняването на зърнените култури, захарта и растителните масла е довело до общо понижение на ценовия индекс.

Месечният индекс на цените на ФАО, който следи международните котировки на ключови хранителни стоки, се е понижил с 0,8% спрямо април. Въпреки този лек спад, цените все още са с 6% по-високи в сравнение с май 2024 г. и остават далеч от нивата от преди войната в Украйна. Спрямо рекордния пик от март 2022 г., когато след началото на конфликта цените рязко скочиха, те са с над 20% по-ниски.

По-съществен спад през май бележат зърнените култури — с 1,8% на месечна и с 8,2% на годишна база. Спадът при царевицата е най-осезаем, под влияние на засилената конкуренция от Съединените щати, където се очаква добра реколта, както и заради увеличените доставки от Аржентина и Бразилия. Пшеницата също поевтинява, макар и по-умерено, заради стабилизирано търсене и подобряващи се метеорологични условия в северното полукълбо.

За разлика от тях, цените на месото и млечните продукти продължават да нарастват. Месото поскъпва с 1,3% спрямо април, движено от повишеното търсене на овче месо от Китай, Близкия изток и Европа, както и от по-скъпото говеждо и свинско месо. Понижението в цените на птичето месо, предизвикано по-рано от огнищата на птичи грип в Бразилия — водещ износител, не е успяло да компенсира ръста в останалите категории.

Цените на млечните продукти също са нагоре с 0,8%, поддържани от рекордно високи стойности на маслото заради голямото търсене в Азия и Близкия изток и ограниченото производство в Австралия. Сирената поскъпват втори месец подред, стимулирани от потреблението в ресторантьорския сектор и слабото предлагане в Европейския съюз.

След сериозното поскъпване през последните месеци, растителните масла поевтиняват с 3,7% през май, продължавайки тенденцията на спад от април. Въпреки това цените им все още са по-високи в сравнение с нивата от 2024 г.

Захарта отчита понижение за трети пореден месец — с 2,6% спрямо април и с 6,6% на годишна база. Спадът се дължи на по-слабо търсене от хранително-вкусовата индустрия, повлияно от икономическата несигурност в световен мащаб.

Въпреки известния спад на международните цени на храните, ФАО отбелязва, че те все още се задържат на нива над тези от предходни години, а пазарите остават чувствителни към климатичните рискове, геополитическите напрежения и колебанията в търсенето.