Организацията на обединените нации (ООН) се надява, че споразумението, позволяващо износът на украинско зърно да продължи въпреки водената от Русия война, ще бъде удължена след разговори в Москва и Вашингтон, съобщи ДПА.

"Нямаме търпение да видим /сделката/ да бъде подновена веднага. Важно е за пазара", подчерта координаторът на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс, като добави, че "все още изпитва относителен оптимизъм", че преговорите ще бъдат успешни.

Ако споразумението не бъде подновено, то ще изтече на 19 ноември. Липсата на сигурност дали споразумението ще бъде продължено вече доведе до повишаване на цените на някои хранителни продукти.

Русия заплаши няколко пъти да провали сделката, която позволи износа от края на юли насам на около 9 милиона тона зърно от раздираната от война страна.

От своя страна Украйна обвини преди няколко дни Русия, че умишлено блокира пълното осъществяване на зърнената инициатива. В резултат украинските пристанища работели само с 25-30 процента от капацитета си.

Грифитс съобщи, че след срещи с представители на правителството в Москва вече е разбрал добре проблемите със споразумението. Във Вашингтон също имаше "много полезни разговори", каза той.

Русия се оплаква, че паралелното споразумение за нейния износ на зърно и торове се е провалило поради западните санкции, които засягат финансовия ѝ сектор и логистиката. 

Генадий Гатилов, руският посланик към ООН в Женева, каза миналата седмица пред Ройтерс, че Москва е връчила писмо на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш със списък от оплаквания.

Споразумението, сключено през юли, отвори възможността за Украйна да възобнови експорта на зърно през черноморските си пристанища, затворени след началото на руската инвазия. Москва от своя страна получи гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

От 1 август по силата на подписаното в Истанбул споразумение от Украйна са отплавали 380 кораба с 8,5 млн. тона храни към страни от Африка, Азия и Европа, се казва в съобщението на украинското министерство на инфраструктурата от 24 октомври.