47 процента от зърното, превозено по т.нар. зърнен коридор в Черно море, е отишло за Европа, като България е една от страните, получили доставки. Това става ясно от оповестени днес данни от турския министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Общото количество, транспортирано зърно, е над 7,86 милиона тона, каза министърът.

В периода 1 август-18 октомври общо 354 кораба са потеглили натоварени със зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний, съобщава БТА.

От всичкото превозено зърно 47 процента е отишло в Европа, като Турция, която е получила 17 процента, не влиза в сметките, 23 процента са пристигнали в Азия, а 13 процента в Африка.

От всичките 354 кораба, 119 са доставили товарите си до турски пристанища. Останалите са превозили зърно до различни държави, сред които България, Германия, Алжир, Китай, Индонезия, Етиопия, Румъния, Кения, Египет и пр., каза министърът.

В Европа най-голямо количество зърно, като се изключи Турция, са получили Испания, Италия и Нидерландия, уточни още Караисмаилоглу.

Общо 386 кораба са били инспектирани или са предвидени за инспекция в Истанбул от Съвместния координационен център след отварянето на зърнения коридор.

Доставките на зърно по т. нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

Първоначалното споразумение е за 120 дни и изтича през ноември.