Цените на храните се повишават рязко през последните няколко месеца в световен мащаб и оризът - основна храна в голяма част от Азия, може да бъде следващата поскъпнала стока, предупреждават експерти, цитирани от Си Ен Би Си и БТА.

Много храни - от пшеница и други зърнени култури до месо и масла, поскъпнаха до рекордни равнища заради редица фактори, включително по-високите цени на торовете и енергията през последната година, както и войната в Украйна.

Бяха наложени забрани върху износа или отчетени сериозни нарушения на пазара - Индия забрани експорта на пшеница, Индонезия - на палмово масло, а от Украйна вече трудно пристигат пшеница, овес, захар и други.

Оризът може да се окаже следващата култура която да бъде подложена на натиск на световните пазари. 

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) вече отчете постепенно увеличаване на международните цени на ориза за пети пореден месец до 12-месечен максимум в данните за май, които бяха публикувани миналата седмица.

Производство на ориз все още е достатъчно, отбелязват експерти. Поскъпването на пшеницата обаче и като цяло по-високите разходи в селското стопанство може да направят важно да се следят и цените на ориза.

"Занапред трябва да следим цените на ориза, защото поскъпването на пшеницата може да доведе до известно заместване с ориз, повишаване на търсенето и намаляване на съществуващите запаси", посочва Сонал Варма, главен икономист в японската банка "Номура" (Nomura). 

Все пак рисковете за ориза са все още ниски, тъй като световните запаси са повече от достатъчни, а реколтата в Индия се очаква да бъде добра това лято, отбелязва Си Ен Би Си.