Петролът леко поевтиня днес, макар да запази по-голямата част от печалбите, натрупани напоследък, на фона на очакванията за затягане на предлагането от групата ОПЕК+, нападенията срещу руски рафинерии и оптимистичните данни за китайската промишленост, предаде Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Няколко страни от картела ОПЕК+ ще продължат и през второто тримесечие доброволно да ограничават добива си на петрол с общо около 2,2 млн. барела дневно, информира ТАСС. Повечето страни от неформалното обединение запазиха предишните параметри на производството си, но Русия и Ирак внесоха изменения в добива.

Сортът Брент, който е референтен за Европа, загуби в понеделник 17 цента или 0,2 на сто до 86,83 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 11 цента или 0,1 на сто до 83,06 долара за барел.

И двата петролни сорта приключиха миналата седмица със значителен растеж от съответно 2,4 на сто и 3,2 на сто, както и с повишения за трети пореден месец.

Първоначално на последната среща на ОПЕК+, която се проведе на 30 ноември 2023 г., редица страни от алианса договориха доброволни съкращения през първото тримесечие на 2024 г. в обем 2,2 млн. барела дневно с цел балансиране на пазара. В началото на март действието на мерките бе удължено и за второто тримесечие.

Очаква се търговията днес да бъде слаба, тъй като редица пазари са затворени след Великден.