След месеци съпротива петролът по всяка вероятност ще влезе в режима на санкции на ЕС срещу Русия. Така той ще стане вторият енергиен източник след въглищата, чийто внос спира. Няколко страни, досега скептични за въвеждането на петролно ембарго,  вече са напът да оттеглят съпротивата си. За две страни е възможно изключение.

И ако петролът е втората стъпка, третата е ембарго за газа.

Руският петрол представлява 30 процента от вноса в ЕС на суровината. Страните от ЕС са платили на Русия близо 20 млрд. евро от 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, според организацията "Център за изследвания за енергия и чист въздух".

Петролен шести пакет санкции

Решението за петрола влиза в новия, шести пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще бъде прието и одобрено от Европейската комисия и Европейския съвет до края на седмицата. Ако 27-те страни приемат общо решение, то спирането на купуване на руски петрол и нефтопродукти ще бъде прогресивно, от 6 до 8 месеца, но ще има и мерки с незабавен ефект, като например данък върху транспорта с танкери, както потвърди европейски представител.

Засега ЕС държи отворени пристанищата за руски кораби, пренасящи въглеводороди, за другите са затворени.

Досега обмисляни решения са таван на доставните цени на руски петрол и допълнителни мита над тях. 

Германия: Ще се справим и без руски петрол

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс в понеделник, 2 май.

Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек, което е поредният знак, че Шолц е сменил предпазливия си подход към Русия и е готов да подкрепи санкции срещу Москва дори и те да имат икономическа цена във вътрешен план, отбелязва Ройтерс.

В Брюксел Хабек, който е представител на Зелените, заяви, че Германия ще подкрепи европейска забрана, независимо дали тя ще влезе в сила незабавно или до края на годината.

"Германия не е срещу забрана за руския петрол. Разбира се, това е тежко за понасяне, но ще бъдем готови за това", каза Хабек пред репортери преди разговори с европейските си колеги.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, Германия намали дела на руския петрол от 35 на 12 процента.

Берлин работи за намиране на алтернативно решение за доставките на горива. Най-неотложен е въпросът с руския петрол, който идва в рафинерия в град Швет по тръбопровод, експлоатиран от руската държавна газова компания "Роснефт".

Линднер, който е представител на либералната Свободна демократическа партия, каза пред германска телевизия, че дори и при въвеждане на незабавна забрана за вноса на руски петрол икономиката на страната му пак може да се справи.

"По отношение на въглищата и петрола е възможно да се откажем от руския внос още сега", каза Линднер пред канала "Вeлт". "Не е изключено цените на горивата да се повишат."

Австрия: Ще понесем последствията

Австрия е готова за включването на забрана на вноса на руски петрол в ЕС в най-новия пакет от санкции, който в момента се обмисля, предаде ДПА, позовавайки се на изказване в Брюксел на австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер.

"Австрия е готова до понесе последствията от ембарго на ЕС върху руския петрол, ако Европейската комисия и страните членки на ЕС решат да го въведат", каза Гевеслер на специална среща на министрите на енергетиката на ЕС. Тя добави, че Австрия интензивно е работила "да редуцира" зависимостта си от внос на руска енергия. През март Австрия не е преработвала суров петрол от Русия, посочи Гевеслер.

Австрийската министърка, която в миналото е изразявала скептицизъм към налагането на санкции срещу руската енергия, каза, че е важно ЕС да взема решенията за санкции заедно.

Защо изключват Словакия и Унгария 

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха днес двама представители на европейските институции, цитирани от Ройтерс.

В Словакия и Унгария, през които минава южното разклонение на петролопровода "Дружба" зависимостта е особено силна - те са внесли съответно 96 процента и 58 процента от необходимите им суров петрол и петролни продукти миналата година, по данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Унгария, която е силно зависима от руския петрол, многократно е заявявала, че няма да одобри санкции, засягащи енергетиката.

ловакия ще иска изключение от всякакво ембарго, което може да бъде наложено срещу от ЕС руския петрол като част от нов пакет санкции. Това посочи днес  Рихард Сулик, цитиран от Ройтерс.

Ако се стигне до одобрено ембарго срещу руския петрол като част от нов пакет санкции срещу Русия, тогава Словакия ще поиска изключение, заяви словашкото министерство на икономиката.

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто същевременно посочи, че Будапеща няма да гласува за санкции, които ще направят невъзможни доставките на руски петрол и газ за страната.

Естествено петролът поскъпна

Цените на петрола се повишиха днес на фона на плановете на ЕС да затегне санкциите срещу Русия тази седмица, като Германия заяви, че е готова да подкрепи незабавно ембарго върху руския петрол, предаде Ройтерс.

Фючърсите на Брента прибавиха 25 цента или 0,2 на сто до 107,83 долара за барел, а американският лек суров петрол поскъпна със 17 цента или също 0,2 на сто до 105,34 долара за барел.