Страните членки на Европейския съюз (ЕС) обмислят да наложат таван на цената на руския петрол, който Общността купува, в опит да намалят приходите на Кремъл. По този начин евроблокът освен това ще избегне незабавно ембарго върху вноса на въглеводороди от Русия. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници, цитира го БТА.

Ограничаването на цената на петрола е едно от предложенията, които се обсъждат, докато посланиците на страните от ЕС се подготвят за разговори през идните дни за нови санкции срещу Москва. Ако бъдат въведени, санкциите ще представляват шестият подобен пакет, откакто руският президент Владимир Путин нареди инвазия в Украйна.

Друга алтернатива би включвала налагане на мита върху руския петрол, което би принудило Русия да намали цените, за да остане конкурентоспособна, твърдят анализатори.

Всъщност за налагането на подобна нова тарифна мярка за руския петрол спомена преди два дни вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той разкри пред "Таймс" че ЕС готви "умни санкции" за руския петрол, които по обяснението му може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг (таван).

Междувременно еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заяви, че Европейският съюз си е поставил за цел да намали с 2/3 зависимостта си от доставки на руски петрол и газ до края на тази година и да стане напълно независим от тези доставки до края на 2027 г. Това той каза в интервю за италианския вестник "Месаджеро", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Европейските страни са разделени относно това колко агресивно да действат срещу руската енергетика, която е в основата на икономиката на страната. Русия осигурява над една четвърт от вноса на суров петрол в ЕС, като само от началото на войната в Украйна за него членките на ЕС са платили повече от 13 милиарда евро, според изследователската организация Си Ар И Ей (CREA).