Най-голямата руска петролна компания "Роснефт" поиска предплащане в рубли за петролните си продукти за май, съобщи Ройтерс. Досега плащания в рубли се искаха от контрагентите на Русия от "непрителски държави" само за покупката на природен газ, след като в края на март президентът Путин въведе мярката, за да стабилизира рублата,.

За първи път миналата седмица "Роснефт" е предложил 6.5 милиона тона суров петрол чрез търгове за товарене през май-юни, търсейки пълно предплащане в рубли. Компанията не е успяла да осигури никакви продажби, тъй като условията са се оказали трудни за изпълнение, казаха източници на Ройтерс. За първи път във вторник обаче "Роснефт" предлага всичките си продукти - мазут, газьол, нафта и дизерово гориво, също срещу рубли.

Купувачите, които не разполагат с рубли, могат да плащат в китайски юани, щатски долари, евро, дирхами на Обединените арабски емирства и турски лири. Тези опции обаче са въпрос на преговори с руската компания, която може по своя преценка да ги отхвърля, уточнява Ройтерс.

Търговете са приключили на 25 април, а резултатите трябва да бъдат обявени не по-късно от 13 май.

Повечето от обемите на петролните продукти на "Роснефт" за 2022 г., се продават чрез срочни договори, но след началото на войната в Украйна някои купувачи намалиха поръчките от предпазливост заради евентуално налагане на санкциите и заради затрудненията с плащанията и доставката, пише "Дневник".

Европейският съюз обяви, че подготвя шести пакет от санкции, който може да включва и ограничаване на вноса на петролни продукти от руски рафинерии чрез определяне на лимити на цената, въвеждане на тарифи или на плащания под условие. Говорител на Европейската комисия във вторник отказа да уточни кога може да се очаква приемането на санкциите, като не е изключено въпросът да бъде обсъден от европейските лидери на извънредната им среща в Брюксел в края на май. ЕС вече затвори пристанищата си за руски кораби, но забраната не важи за съдове, които пренасят енергийни продукти от Русия за Европа.

ЕС осигурява 27% от нуждите си от суров петрол от Русия, която е най-големият вносител в ЕС.