Германската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) призова да бъде отнета държавното възнаграждение на бившия канцлер Герхард Шрьодер, след като днес се разбра, че той ще бъде назначен в надзорния съвет на руската газова компания "Газпром", предаде ДПА.

"Поведението на Герхард Шрьодер е вредно за Германия. Трябва да проведем разговори с всички партии за отнемане на официалното му възнаграждение", каза днес Щефан Мюлер, председател на парламентарната група на ХСС в Бундестага.

"Тези, които си позволяват да получават заплата от автократи, не се нуждаят от пари на германските данъкоплатци", добави той и поясни, че подкрепя разработването на правила на непартийна основа за управляване на бизнес дейностите на бивши канцлери.

След напускане на поста бившите германски канцлери получават възнаграждение от държавата, с което плащат заплатите на техни служители и други разходи.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман от либералната Партия на свободните демократи каза в свое съобщение в "Туитър", че трябва да се помисли дали възнаграждението на Шрьодер да не бъде отнето и добави, че той вреди на страната, на която се предполага, че служи и си позволява "да получава много повече от добро заплащане за това от един автократ". Тя заключава, че получаването на възнаграждение от германската държава е несъвместимо с това.

Възмущението последва съобщения от по-рано днес, че Шрьодер, който беше германски канцлер от от 1998 г. до 2005 г., ще бъде назначен в надзорния съвет на руската държавна газова компания "Газпром". Назначението му в надзорния съвет на газовия гигант се очаква да бъде потвърдено на годишното общо събрание на компанията на 30 юни.

Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин, ще замени Тимур Кулибаев, зет на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев. Кулибаев бе отстранен от поста си след преминалите в насилие безредици, които избухнаха в Казахстан през януари.

Шрьодер вече заема редица висши длъжности в руски компании и връзките му с Русия често са източник на противоречия, включително в собствената му партия, която е начело на управляващата в момента коалиция, припомня ДПА.

Той е председател на надзорния съвет на държавния петролен концерн "Роснефт". Председател е и на комитета на акционерите на проектната компания "Северен поток", и президент на борда на директорите на "Северен поток 2".

Двата газопровода свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море и са обект на редица критики, особено от страна на САЩ, според които "Северен поток 2", който все още не е пуснат в експлоатация, може да бъде използван като лост от Москва, ако тя започне военно нахлуване в Украйна.

Украинските искания за доставки на оръжия от западните им съюзници на фона на повишаващото се напрежение по границата на Украйна с Русия бяха описани от Шрьодер като "дрънкане на оръжие". Той също така вини НАТО за масираното разполагане на руски войски по границата.