"Газпром" продължава да подава газ през Украйна, заяви за ТАСС официалният представител на концерна Сергей Куприянов. "Газът върви", посочи той.

Австрийската петролна и газова компания О Ем Ви (OMV) потвърди, цитирана от Ройтерс, че получава нормално газ от Русия. "Всички количества по договор пристигат", заяви говорител на компанията.

"Газпром" транспортира през Украйна газ в редовен режим по договори с потребители в Европа, които днес възлизат на 83 милиона куб. м, посочи говорител на концерна.

Същевременно цената на газа в Европа скочи с цели 35 процент и надхвърли 1400 долара за 1000 кубически метра, сочат данни от лондонската борса ICE.

Цените на мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия удариха 1414 долара за 1000 куб. м или 120 евро за мегават/час. Впоследствие цената спадна до ръст от 27,9 процента или 1317 долара за 1000 куб. м.

По-рано днес националната енергийна компания "Укренерго" съобщи, че Украйна се е изключила напълно снощи от енергийните системи на Русия и Беларус и работи в автономен режим. Киев възнамерява да провери от 24 до 26 февруари в тестови режим работата на енергийната система на страната в така наречения изолиран режим. Това означава без паралелна работа с енергийните системи на Русия и Беларус.