Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

Вицепремиерът е цитиран и с пояснението, че правителството планира да използва съществуващата инфраструктура с Гърция и Турция и да увеличи вноса на газ от Азербайджан.

"Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", заяви вчера министър Василев.

Вчера правителството на Германия обяви, че се подготвя за възможен недостиг на природен газ през следващата зима.

В интервю за радио "Дойчландфунк" министърът на икономиката Роберт Хабек.Хабек призна, че, в случай на прекъсване на доставките от Русия, алтернативни доставки "все още не са напълно гарантирани". Германският министър посети наскоро два от водещите износители на синьото гориво - Съединените щати и Норвегия, и планира преговори с друг ключов доставчик - Катар.

Ако не получим повече газ и ако доставките от Русия бъдат орязани, няма да имаме достатъчно за отопление на домовете и за индустрията, предупреди Хабек.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки призова за пълно спиране на търговията на Европейския съюз с Русия заради войната в Украйна.