Над 30 хиляди нови автомобила са били продадени у нас за миналата година. Липсата на компоненти за производството на автомобили в световен мащаб и платежоспособността на хората у нас са причина бизнесът да е достигнал ръст на продажбите от 30 процента, казаха от Асоциацията на вносителите на автомобили, цитирани от БНР.

Какви са прогнозите на пазара на нови автомобили за 2022 г.?

Заради проблемите на световните автомобилни компании с наличието на различни компоненти, необходими за производство на автомобили, у нас за миналата година бизнесът не е достигнал планирания ръст на продажбите от 30 процента, а той е два пъти по-нисък, обясни Храбрин Иванчев председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

"Миналата година общият пазар е горе-долу под 300 000 бройки, което с тези бройки, около 30 000 нови, може да разберете, че 10% от всички коли, които са внесени миналата година, са били нови и останалите 90% - втора ръка автомобили, които, както виждате, създават много проблеми по нашите пътища, свързани с безопасността на хората, свързани с чистотата на въздуха", каза експертът.

Заради повишените цени на суровините и новите автомобили вече се продават по-скъпо.

 "От няколко години поради задължителните нови екологични стандарти автомобилите поскъпват и заради това, че са вече по-екологични и по-безопасни", допълни Иванчев.

Решението за скъпоструваща покупка не трябва да е спонтанно, а премислено, казва Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

"При сегашните много ниски лихви трябва да се внимава с взимането на кредити. Когато взимаме решение, да не го правим на базата на емоция или просто спонтанно, а наистина да седнем и да си опишем доколкото е възможно, всички възможни разходи, и едва тогава да теглим чертата и да вземем разумно решение", посъветва той.