Всички разходи по проекта за разширение на газотранспортната система на България (в т.ч. Балкански поток) са 2.636 млрд. лв. През следващите двадесет години ще бъдат реализирани приходи от приблизително 9 млрд. лв. от резервиран капацитет и още близо 8 млрд. лв. впоследствие. От увеличаване на капацитета на новите входни и изходни точки (от Турция - с 10 % и 20 % в посока Сърбия) също им ползи. Такива се очакват и от транспортирането на синьо гориво по съществуващия Трансбалкански газопровод.

Това е най-общо изводът от изслушването на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред Временната парламентарна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от МС, министерствата, държавните органи, държавните предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.

Планирано за един час, заседанието продължи три часа, като почти два часа преминаха в препирни за това доколко оправдано е било посещението на председателя на комисията Мая Манолова в централния офис на държавното газово дружество. Към края на заседанието дори беше поставен въпросът и за изслушване и на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), която да се произнесе дали е проверявала някои от компаниите, участвали в проекта ( за разширение на газопреносната мрежа на България) за заплаха за националната сигурност. Причината - не били допуснати до участие в търгове в Полша и Литва (според журналистическо разследване).

Документи само на флашки

"Булгартрансгаз" ЕАД и Министерството на енергетиката ще предоставят необходимата информация за разширение на газопреносната инфраструктура, когато е готова в цялостен вид. "Проектът трябва да е логично, последователно подреден, за да се разбере, включително и съответствието с европейското законодателство. Веднага, когато информацията е готова, ще бъде незабавно предоставена". Това заяви Теменужка Петкова по време на изслушването. Тя добави, че трябва да се знае и на кое лице може бъде предоставена информацията, тъй като трябва да се гарантира и опазването на тази специфична информация, която се съдържа в една голяма част от всички документи. Освен това лицата, които ще преглеждат информацията, трябва да имат съответните разрешения за работа с такъв тип информация. "Ние няма какво да крием, няма от какво да се притесняваме. Проектът е публичен", добави Теменужка Петкова. Тя уточни, че исканата от временната комисия информацията е в обем от над 1 милион страници.

Кой не иска приходи от над 17 млрд. лв.

В рамките на отговор на народния представител от БСП Румен Гечев министърът на енергетиката в оставка припомни, че депутатите от 44-то Народното събрание единодушно са приели актуализация на Енергийната стратегия на България до 2020 г., а разширението на газопреносната инфраструктура е основна част от изменението на стратегията. "Там е обяснено всичко, свързано с този проект", каза тя. В допълнение Петкова обясни, че след решението на Народното събрание, в качеството на министър на енергетиката е изискала от Агенцията по обществени поръчки като компетентния орган да направи преглед за законосъобразност. Предварителният контрол по нейните думи е показал, че не са установени нарушения и пропуски.

Проектът "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД, паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", ще бъде изплатен след 10 години и половина. Полезният живот на тази инфраструктура е над 35 години и ще се реализират допълнителни приходи.

Очакваните приходи за следващите 20 години, на база на проведените пазарни тестове, са малко над 9 млрд. лева, посочи още Теменужка Петкова. Това е само по отношение на договорите за резервирания капацитет, уточни тя. След изтичането на договорите за пазарни тестове, които "Булгартрансгаз" е подписал, ще могат да бъдат получени допълнително малко над 8 млрд. лева. "Стойността на тези приходи се очаква и да се повиши", подчерта министър Петкова.

"Общата стойност на обществената поръчка на линейната част е 2 154 736 лева. Обществената поръчка, свързана с изграждането на двете компресорни станции с американски турбини, е 350 млн. лева. Общата сума, всичко, което е извършено като разходи по проекта, възлиза на 2 636 000 лева", добави Теменужка Петкова.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов от своя страна обясни, че финансовият механизъм е включен в методиката за ценообразуване, одобрена от КЕВР, а минималната норма на възвръщаемост е 8,66 %. Той посочи също така, че методиката не е на база на пренесени количества, а на база резервиран капацитет. Обяснен бе и механизмът на свободен капацитет на входна и изходна точка (10 % на входна точка от Турция и съответно 20 % на изходна точка - Сърбия), който е свободно търгуван. От това годишните приходи например ще са от порядъка на над 90 млн. лв. "От входно-изходния модел досега "Булгартрансгаз" е получил 115 млн. лв.", отбеляза Малинов. Очакването е годишният приход, независимо от пренесените количества, да е от порядъка на 390 млн. лв.

Повечето от народните представители не харесаха тази информация и я определиха като опит за приспиване със сладки думи. Народният представител от "Има такъв народ" Иван Хиновски постави въпроса за поетите ангажименти от българска и руска страна и необходимостта от анализ, който да покаже дали има нещо, което не е от национален интерес за българската държава.

Много въпроси на народните представители и разследващи журналисти бяха свързани със замърсяването, изсичане на гори, както и за компетентността на подизпълнителите. Беше поставен и въпросът дали българската армия е участвала в строителството на "Турски поток". "Няма информация българската армия да е работила по проекта "Турски поток". Българската армия не е участвала при реализацията на този проект, независимо дали е "Балкански или Турски поток", заяви министърът на енергетиката в оставка.

3e-news.net