Японските корпорации "Мицуи енд Ко" (Mitsui & Co) и "Мицубиши корп" (Mitsubishi Corp) решиха да се присъединят към новото руско дружество, което пое контрола на проекта за втечнен природен газ "Сахалин-2". Това съобщи Киодо, позовавайки се на изявления на двете компании.

Двете японски компании притежават общо 22,5% в проекта в руския Далечен изток, откъдето се доставя втечнен природен газ (ВПГ) главно за Япония.

Малко след началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари британският енергиен гигант "Шел" (Shell) реши да се раздели с активите си в Русия, включително с дела си от 27,5 на сто в Сахалин-2, и започна преговори с потенциални купувачи.

На 30 юни т.г. руският президент Владимир Путин подписа указ за прехвърлянето на руско предприятие на правата по петролно-газовия проект "Сахалин-2".

"Газпром" ще запази сегашния си дял от 50 на сто, докато на чуждестранните партньори бе даден един месец, за да обявят дали желаят да получат дялове в новото дружество, а в такъв случай трябва да получат одобрението на Москва.

Mitsui и Mitsubishi обявиха тогава, че ще проучат указа и ще се консултират с японското правителство дали да продължат участието си.

В отговор японското правителство призова компаниите да "мислят положително" за присъединяването си към новото съвместно дружество, тъй като "Сахалин-2" е ключов източник на стабилни енергийни доставки за Япония.

Докато е стигна до окончателното решение на двете японски компании да инвестират в новия оператор на находището, създаден от Москва.

"Тази сутрин бе прието решение относно подаването на съгласие за придобиване на дял. Съгласието ще бъде подадено до крайния срок", каза говорител на Mitsui, визирайки крайния срок за подаване на документите за участие - 4 септември. "Решихме да запазим дела си в проекта "Сахалин-2", добави говорителят, цитиран от Ройтерс и БТА.

От Mitsubishi заявиха, че нейният борд е одобрил плана за присъединяване "от цялостна гледна точка след внимателно обмисляне".

"Ще продължим да наблюдаваме ситуацията отблизо и ще предприемем всички възможни мерки, за да осигурим стабилни доставки на ВПГ", коментира главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

Проектът "Сахалин-2" е източник на около 9 процента от вноса на ВПГ в бедната на ресурси Япония и се разглежда като особено важен за Токио.