Световното търсене на петрол ще се понижи с 9,3 милиона барела на ден тази година заради парализирането на световната икономика, причинено от пандемията от covid-19. Това прогнозира днес Международната агенция за енергията (МАЕ) в месечния си доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

Този исторически спад ще сведе световното потребление до равнището му от 2012 година - около 90,6 милиона барела на ден - предвижда агенцията с централа в Париж, посочвайки увеличаването на карантинните мерки и почти спрелия транспорт по целия свят като основна причина за това.

Само за април МАЕ очаква спад на търсенето с 29 милиона барела на ден спрямо същия период на 2019 година. Потреблението ще се понижи с 26 милиона барела през май и с 15 милиона барела през юни.

Несъмнено мерките, предприети, за да се ограничи пандемията и да се подкрепи икономиката, ще позволят възстановяване на петролното търсене през вторите шест месеца на годината, но това ще става постепенно. Потреблението ще продължи да намалява и през декември с 2,7 милиона барела на ден спрямо същия месец на 2019 година, се посочва в доклада на МАЕ.

Световната икономика е подложена на натиск, който няма аналог от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, отбеляза МАЕ.

За да се справи с резкия спад в котировките на петрола, Организацията на страните износителки на петрол и основните й партньори в рамките на ОПЕК+ се споразумяха в неделя да съкратят добива с 9,7 барела на ден през май и юни.

 

Тези мерки няма да балансират веднага пазара, но представляват солиден първи етап, приветства МАЕ решението на ОПЕК+. Според много пазарни участници обаче мерките са закъснели и недостатъчни.

Междувременно котировките на петрола сорт Брент, който е референтен за европейския пазар, се понижиха с цели 5 на сто до близо 28 долара за барел днес. До поевтиняването се стигна под натиска на данни за устойчиво свърхпредлагане и срив в търсенето на петролния пазар заради пандемията, предаде Ройтерс.

Цената на Брента отстъпи 1,49 долара до 28,11 долара за барел в европейската търговия.

Американският лек суров петрол поевтиня с 51 цента или 2,5 на сто за барел до 19,60 долара за барел.

Цената на руския петрол сорт Юралс в Северозападна Европа се понижи с 3,59 долара спрямо 9 април до 16,71 долара за барел, предаде ТАСС.

Отстъпката за този сорт остава без промяна 3,7 долара за барел, по данни на агенция Аргус (Argus).