"Красотата" на водорода, произведен от възобновяеми източници, е, че може лесно да се съхранява и транспортира по съществуващите газопроводи. Така накратко очерта визията за неговото бъдеще изпълнителният директор на италианския инфраструктурен гигант Snam Марко Алвера, пред телевизионния канал CNBC.

Експертът посочи и конкретен пример: "В момента, ако включите нагревателя си в Италия, газът тече от Русия, чак от Сибир, по тръбопроводи. Утре ще имаме водород, произведен в Северна Африка, в Северно море, със слънчеви и вятърни ресурси. И този водород може да пътува през съществуващите тръбопроводи."

Алвера каза, че компанията Snam е тествала различни проценти на смесване - включително до 100% водород - в съществуващите тръби и всичко е работило.

"Така че това е енергиен преход с помощта на инфраструктурата, която имаме", подчерта той. По неговите думи, "много добрата новина е, че тази нова възобновяема енергия ще струва по-малко от съществуващата енергия от изкопаеми горива, което е истински пробив".

Описан от Международната енергийна агенция като "универсален носител на енергия", водородът има разнообразни приложения и може да бъде разгърнат в сектори като промишлеността и транспорта, припомня CNBC.

Водородът може да бъде произведена по няколко начина. Един метод включва използване на електролиза, с електрически ток, разделящ водата на кислород и водород. Ако електричеството, използвано в този процес, идва от възобновяем източник, като вятър или слънчева енергия, тогава някои го наричат зелен или възобновяем водород.

В момента по-голямата част от производството на водород е от изкопаеми горива, защото производството на зелен водород е скъпо.

В интервю също за CNBC изпълнителният директор на Enel Франческо Стараче заяви, че "няма конкуренция за капиталови инвестиции между водород и възобновяеми източници".

"Водородът днес е ниша, която трябва да се превърне в търговски стандарт и в ... голяма индустрия с конкурентни цени", препоръча Стараче, но уточни, че подобна промяна вероятно ще отнеме 10 години.

"Това е голямо усилие в научноизследователската и развойна дейност, голямо усилие в прототипите, голямо предизвикателство за пилотните инсталации, но е нищо в сравнение с това, което се случва на много голямото и конкурентно бойно поле на възобновяемите енергийни източници днес", обобщи Стараче.

3e-news.net