Четири от най-големите енергийни компании в света започват проучване на потенциалните възможности за изграждане на първия мащабен морски водороден парк, който ще бъде разположен в германската акватория на Северно море. Партньорите по проекта са германската RWE, британско-нидерландската Shell, нидерландската Gasunie и норвежката Equinor. Те подписаха декларация за намерение за по-нататъшно повишаване на сътрудничеството по проекта AquaSector - визията на първия мащабен германски морски водороден парк.

Проектът има за цел да покаже, че в Германия офшорното производство на водород позволява по ефективен, икономически рентабилен и устойчив начин да се произвежда и зелен водород. По проекта AquaSector ще бъде изградена инсталация с мощност около 300 MW за производство на до 20 000 тона годишно зелен водород в морето. Предвижда се зеленият водород да се транспортира по тръбопровод, наречен AquaDuctus, до Хелиголанд, а доставките ще започнат през 2028 година.

Партньорите виждат в проекта AquaSector също и "доказателство за концепция" за реализирането на визията на AquaVentus за производство на до 10 гигавата зелен водород в морето до 2035 г. и транспортирането му по удължен тръбопровод до континенталната част на Германия.

В сравнение с транспорта на електроенергия, генерирана в морето, производството на водород в морето и транспортирането му по тръбопроводи може да предложи ясни икономически предимства. Тръбопроводът може да замени пет подводни морски кабели за постоянен ток (HVDC), които иначе би трябвало да бъдат изградени. Това е най-рентабилният вариант за транспортиране на големи количества енергия на дълги разстояния.

Като част от семейството на проектите AquaVentus и заедно с цялата инициатива партньорите искат да допринесат за декарбонизация на енергийните доставки в Германия и Европа. Така AquaSector се превръща в ключов крайъгълен камък за прилагането на германската и европейската стратегии за производство на водород. 

3е-news.net