Криптовалутите поевтиняха днес, след като кампанията на Китай срещу "копачите" на биткойни се разшири и до провинция Съчуан, предаде Ройтерс. Именно Съчуан е китайската провинция с втория по големина "добив" на криптовалути.

В резултат от тази кампания биткойнът поевтиня до 32 288 долара - минимум от 8 януари, допълва БТА.

По-малката дигитална валута етер се търгуваше под 2000 долара за първи път от 23 май, преди да намали загубите си до 10 процента с курс от 2019,01 долара.

Ограничителната кампания на Китай

"Копаенето" на криптовалути е голям бизнес в Китай, откъдето идва над половината световен "добив" на дигиталните пари.

Миналия месец обаче китайското правителство поде кампания срещу "копаенето" и търговията с криптовалути като част от поредица мерки за ограничаване на финансовите рискове.

През уикенда кампанията достигна и провинция Съчуан, където бе наредено спиране на проекти на "копаене" на криптовалути в основния център за тези дейности. В други региони, където "копаенето" се радва на голяма популярност като Вътрешна Монголия, като причина за мерките срещу сектора бе посочено, че "копачите" използват големи количества енергия от замърсяващи източници като въглища. В Съчуан обаче се използва основно енергия от ВЕЦ-ове.

Междувременно днес стана ясно, че испанската банка Бе Бе Ве А (BBVA) пуска търговски услуги за биткойни за всички клиенти на частното й банкиране в Швейцария.

Банката ще предлага възможност за търговия с биткойни и депозитарни услуги. Целта е платформата да бъде разширена и до други криптовалути, макар че Бе Бе Ве А няма да предлага съвети за този тип инвестиции.